A Nemzeti Sport és a budapesti olimpia - szerkesztői üzenet 1927-ből

A - hírekanno - blog jellegénél fogva nem a jelenkor eseményeivel vagy a napi politika híreivel foglalkozik. Azonban a régi korok hírei, és ezáltal a történelem néha különös dolgokra hívja fel a figyelmet. Az alábbiakban egy szerkesztői üzenet olvasható, amelyben a Nemzeti Sport szerkesztője egy 18 éves ifjúnak ad felvilágosítást a budapesti olimpia időpontjáról - 1927-ben.

Köszönet illeti a forrást, az Arcanum Digitális Tudománytárat, ahol ez a korabeli újságcikk is megtalálható:  https://www.arcanum.hu/hu/adt/

haui_balazs_1896_athen_panathinaiko_stadion.jpg

A Panathinaiko Stadion - az 1896-os athéni olimpia egyik helyszíne 1934-ben

@ www.fortepan.hu / Haui Balázs

"Szerkesztői üzenetek. Budapesti Olimpiád. Azt hisszük, hogy Ön is öreg ember lesz, mire megéri jeligéje valóraválását, pedig csak az idén nyílott Önre tizennyolcadik tavasza. Igaz, hogy a háború előtt már az 1920. évi olimpiai versenyek Budapesten való megrendezéséhez voltak alapos reményeink, de közben felfordult a világ és ma messzebb vagyunk ettől, mint valaha. A stadion pedig véleményünk szerint egyelőre aligha aktuális építmény - ha létesítésénél elsősorban olimpiád célokra gondolunk. Az olimpiádokkal ugyanis jelenleg így áll a helyzet: 1932-ben Los Angelesben rendezik, odaát a Csendes tenger partján. 1936-ra Róma az olimpiád kiszemelt színhelye és ma nehezen tudnánk elképzelni olyan változást egy második világfelfordulást kivéve, amely a római olimpiádot eltolna 1936-ról. 1940-re Berlin az aspiráns, amely már 1916-ról lecsúszott. 1944-ben nem lehet kitérni a délamerikaiak követelése elől, akik feltörő sportjukat akkorára már súlyban megelőzve az északamerikaiakat - olimpiádot kérnek. Ugyanígy áll a dolog Japánnal is, amelyre egy évjáratot szintén számításba kell venni. Közben talán sor kerül Prágára is, amely már 1936-ra várja olimpiai reményei teljesülését. 1952-ben tehát Budapestet nem lehet megelőzni. 2. Amit a tervbe vett olimpiai tréningjéről mond, mi is helyeseljük. Ha arra nem is lesz jó, hogy a budapesti olimpiádon színeinket reprezentálja, abban mindenesetre segítségére lesz, hogy a budapesti olimpiádon erőben, egészségben, tisztes öregségben, mint néző megérhesse.

Nemzeti Sport. 19. évfolyam, 54. szám. 1927. április 6. 10. oldal

(A régi híreket betű híven közöljük.)