"A férfi szívéhez jó étkezéssel jutunk" - Étrendpályázat a ma asszonyának 1930-ból - 1. rész

1930 novemberében a Budapesti Hírlap étrendpályázatot írt ki. Számtalan recept érkezett, az újság november végétől január elejéig jelentette meg A MA ASSZONYA rovatban. A receptek nemcsak a hozzávalókat, hanem pontos költségvetést is tartalmaztak. A világgazdasági válság elején keletkezett receptek bepillantást engednek abba, hogyan próbáltak a kor asszonyai olcsón, de jót tenni az asztalra, hiszen a korabeli reklámok azt sugallták: "A férfi szívéhez jó étkezéssel jutunk".

A karácsonyi, szilveszteri és újévi készülődés során érdemes beleolvasni a több évtizedes receptekbe, hátha valami inspirációt vagy ötletet kaphatnak az akkori "ma asszonyaitól" a ma konyhatündérei (legyenek nők vagy férfiak). Sorozatunk első részének főszereplői a zöldségek, a feketegyökér, a nyúl és a gesztenye, valamint a korabeli árszínvonal.

Ezúttal is köszönet illeti a forrást, az Arcanum Digitális Tudománytárat, ahol a korabeli újságcikkek megtalálhatók:  https://www.arcanum.hu/hu/adt/

Az idézet újságcikkeket betű hűen közöljük.

Ebédre várva (www.fortepan.hu/Privát Fotó és Film Archívum-Höfler Tibor gyűjtemény)

"Étrendpályázat

ZÖLDSÉGLEVES

2 drb répát, 2 petrezselymet, kis vereshagymát, fél zellert karikára vágunk. 1 kanál zsírba kis késhegy paprikát teszünk s ebben a karikára vágott zöldséget kissé megpirítjuk. Feleresztjük 2 liter vízzel, teszünk bele még 2 répát s petrezselymet, puhára főzzük. 2 kanál riszt vízben puhára főzünk, leszűrjük, kis hideg vízzel átöntjük. A levesestálba egy tojás sárgáját egy bő kanál édes tejfellel összehabarunk és a levest rászűrjük, a rizst beletesszük.

FEKETEGYÖKÉR

Fél kg fekete gyökeret megtisztítunk, megkaparunk, sós vízben megfőzünk puhára, leszűrve tűzálló tálban összerakjuk, 5 deka vajat, 1 deci tejfelt ráöntünk, tetejére pirítva zsemlymorzsát hintünk és sütőben jól átforrósítjuk.

NYÚLPECSENYE

A nyúlat 2-3 napig állani hagyjuk, azután pácolás nélkül a derekát és hátsó combjait besózzuk, vékony szalonnaszeletekkel átkötjük, 2 kanál zsírt, 2 kanál ecetet, kis vizet adva hozzá sütőben forró vízzel öntözve, lassan puhítjuk, tálalás előtt kissé pirulni hagyjuk, majd 2 deci tejfelt öntünk rá, felfőzzük és tálalhatjuk.

A nyúl első részét felhasználjuk más alkalommal paprikásnak, ami úgy ízletes, ha a paprikás levébe 2 gerezd foghagymát és reszelünk és a burgonyát és a levében főzzük meg.

Makaroni-körítés a nyúl mellé.

Fél kg makaronit apróra tördelve sós vízben megfőzünk és csak annyi zsírba tesszük, hogy megfényesítse.

 GESZTENYETORTA

8 tojást fehérjét kemény habbá verjük, beleteszünk egyenként 8 tojás sárgáját, apránként 8 tetejes kanál cukrot 8 csapós kanál lisztet. gyors tűznél kisütjük. Kihűlés után 2 részbe vágjuk. Töltelék: 1 kg gesztenyét megfőzünk, átpaszirozzuk, kis vaníliás cukros tejjel összeállítjuk, sem lágy, sem túlkemény ne legyen. 25 deka vajat ízlés szerint vaníliás porcukorral jó habosra keverünk, s közé vegyítjük a gesztenyét. E krémmel a tortát megtöltjük, kívül is bekenjük.

 

Zöldség                                 –, 20

Zsír, tojás, tejfel                  –, 20

Fekete gyökér                     –, 40

Vaj                                         –, 35

Tejföl, zsemlyemorzsa       –, 20

Nyúl                                      4.–

Zsír, tejföl, szalonna          –, 80

Makaróni, zsír                    –, 86

Gesztenye                            –, 80

Tojás                                     –, 90

Vaj                                         1.–

Cukor, vanilia, liszt           –, 80

Gyümölcs                             –, 80

                                                          

Összesen:                             11.31

VASÁRNAPI EBÉD (6 SZEMÉLYRE)

beküldte: Holdy Kálmánné, Doboz, Békés m."

(Budapesti Hírlap. 1930. december 7., 20. oldal)