A hétköznapok történelme

Hírek anno...

"Veszünk háromnegyed kg szép marhacombot" - Étrendpályázat a ma asszonyának 1930-ból - 2. rész

2017. december 16. - Iski Szilvia

Az év végi ünnepekre való készülődés egyik fontos része, hogy mi kerül az ünnepi asztalra. Érdemes beleolvasni a régi újságokba is, hogy ötleteket és recepteket meríthetünk belőlük. A múlt héten kezdődő sorozatunk újabb recepteket kínál. A Budapesti Hírlap 1930. december 14-i lapszámában az akkori "ma asszonyai" a ma konyhatündéreinek paradicsomlevest  pirított zsemlyekockával, majd töltött marhafelsált burgonyapogácsával, rizzsel és paprikasalátával (aki jobban szereti, céklasalátával), a végén almás pitét kínál. Most is részletes költségvetést találunk a recept végén, nehogy elszálljanak a kis menü költségei. (A recept felsárként emlegeti a marhafelsált, de ez ne vezessen félre senkit.)

Ezúttal is köszönet illeti a forrást, az Arcanum Digitális Tudománytárat, ahol ez a korabeli újságcikk is megtalálható:  https://www.arcanum.hu/hu/adt/

Az idézett újságcikket betű hűen közöljük.

"Veszünk háromnegyed kg szép marhacombot..." - forrás: FORTEPAN

„Étrendpályázat

Vasárnapi ebéd (6 személyre)

KIS MENÜ

Paradicsomleves pirított zsemlyekockával.

Töltött felsár burgonyapogácsával, rizszsel és paprikasalátával (v. cékla).

Almapite.

Kis menü elkészítése

PARADICSOMLEVES

Világosbarna rántást pirítva, beleöntök fél liter v. 7 deci paradicsomlevet. Azután feleresztem még kb. annyi meleg vízzel, mint a paradicsomlé. Kellően megsózom, fél fej vöröshagymát, zeller, v. petrezselyem zöldjét tesszük hozzá. ha felforrt, ízlés szerint cukrot is teszünk bele. Tálaláskor 1 kanál tejet és pirított zsemlyekockákat teszünk bele.

TÖLTÖTT FELSÁRPECSENYE

Veszünk háromnegyed kg (75 dkg) szép marhacombot a hártyájától megtisztítva, a húsverővel kiverjük. Besózzuk és fél óráig pihenni hagyjuk. Azután megtöltjük a következő töltelékkel: Megáztatunk két nagy zsemlyét, feldaraboljuk, egy kanálnyi forró zsírban megforgatjuk, beleütünk két egész tojást, sót, törött borsot, vagdalt petrezselyemzöldet. Jól összekeverjük és kihűtjük. A felsárt hosszában megtöltjük és összekötözzük tiszta, vékony spárgával. Egy jó kanál (10 deka) zsírt teszünk egy lábosba és 2 óra hosszat pároljuk. Egy fél fej vöröshagymát is teszünk a zsírba. Ha megsült, a spárgát lefejtjük és éles késsel felszeleteljük, szaftját hozzátöltjük.

BURGONYAPOGÁCSA-KÖRÍTÉS

Fél kg főtt és hámozott burgonyát áttörünk, egynegyed kg lisztet, 5 dkg fagyos zsírt, 1 tojást, sót teszünk hozzá. Összegyűrjük és kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra. Kis pogácsákat szaggatunk belőle és forró zsírban kisütjük.

RIZSKÖRÍTÉS

Fél kg mosott rizst forró zsírban megpirítunk, felöntjük annyi meleg vízzel, hogy ellepje. Teszünk bele kevés sót, borsot, fél fej vöröshagymát, vágott petrezselyemzöldet. Lefödve, vagy sütőben pároljuk, míg puha lesz.

ALMAPITE (Meleg tészta.)

8 deka olvasztott vajat, 24 deka zsírt, 16 deka cukrot, 48 deka finom lisztet, 3 tojássárgáját, 1 tojást egészen, kevés citromhéjjal s fél sütőporral összegyúrjuk és pihenni hagyjuk. Ezalatt fél kg szép almát meghámozva megreszelünk és egy edényben 5–6 deka cukorral, citromhéjjal s kevés vízzel puhára párolunk. Ha puha, kihűtjük. A tésztát két darabba vágjuk kinyújtjuk kisujjnyi tésztát két darabba vágjuk, kinyújtjuk, kisujjnyi almát, a másik felét ráborítjuk. Hosszúra vágott mandulával meghintjük és megsütjük.

 

KÖLTSÉGVETÉS

Paradicsomleves                            –.60

Töltött felsár:

Hús háromnegyed kg                     1.36

Két zsemlye                                   –.10

Két tojás                                         –.36

Zsír                                                 –.21

Petrezselyemzöld                           –.01

Burgonyapogácsa

Fél kg rózsaburgonya                    –.08

Egynegyed kg liszt                         –.11

Egy tojás                                        –.18

Egynegyed zsír                              –.45

Fél kg alma                                    –.30

Vaj                                                 –.30

Egynegyed kg zsír                        –.45

Cukor                                            –.23

Négy tojás                                    –.72

Liszt                                              –.22

Rizskörítés                                   –.38

Céklasaláta                                  –.20

                                                                      

Összesen:                                   6.26

                        Beküldi: Kádár Károlyné, Szolnok”      

(Budapesti Hírlap. 1930. december 14. 38. oldal)

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://hirekanno.blog.hu/api/trackback/id/tr6913506191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.