"Nagy fej fehér káposztát vékony metéltre vágunk" - Étrendpályázat a ma asszonyának 1930-ból - 3. rész

A két hete kezdődő, az 1930 decemberében az akkori "ma asszonyának" szóló étrendpályázatunk karácsonyi receptjei következnek. Mint eddig is, most is a receptek mellett részletes költségvetés olvasható, ez bepillantást enged a világgazdasági válság eleji Magyarország korabeli árszínvonalára. (Ahogy az egyik receptből - szinte mellékesen - olvasható, a pesti árak a vidéki árak felett voltak akkoriban.)

A receptek főszereplői - mint ahogy eddig - a különféle húsok, de ezeken kívül megjelenik a velő, a borsó, a paradicsom, a tök, a káposzta, a mogyoró, sőt egy birsalmalevest is kínál az egyik menüsor.

Ezúttal is köszönet illeti a forrást, az Arcanum Digitális Tudománytárat, ahol a korabeli újságcikkek megtalálhatók:  https://www.arcanum.hu/hu/adt/

ebedlo_az_ebedre_varva_fortepan_juli.jpg

Ebédre várva - Ebédlő az 1930-as évekből (FORTEPAN.HU/JULI)

1930_december21_recept_1.jpg

 

1930_december21_recept_2.jpg

(Mindkét menüsor a Budapesti Hírlap 1930. december 21-i számában  jelent meg a 22. oldalon)

a_konyhai_elokeszuletek_fortepan.jpg

Fontosak a konyhai előkészületek (FORTEPAN.HU)

1930_december25_recept_1.jpg

1930_december25_recept_2.jpg

(A receptek a Budapesti Hírlap 1930. december 25-i számának 61. oldaláról származnak.)