Hírek anno...

2017.ápr.01.
Írta: rózsabors Szólj hozzá!

Te csak járjad, járjad a bolondját! - Április elsejék anno, békében és háborúban

Április elseje régóta és sok helyen a bolondozás napja. Ennek a neves napnak az alkalmából felidézzük a bolondok napjának történetét és hangulatát – ahogy egykor megírták a korabeli lapok versben és prózában, békeidőben és háború poklában, a vicclapban és a valóságban.

aprilis1_kep1.jpg

(forrás:Ludas Matyi. 1958. április 3.)

Tovább

De mi történt másnap? - 1848. március 16-a krónikája

Hogy mi történt 1848. március 15-én, azt mindenki tudja, Pilvax, 12 pont, a nyomda, lelkesedésünk, mint a görögtűz, a Helytartótanács, aki reszketni méltóztatott. Ismerjük az események egymásutániságát, szereplőit és hatásait. Viszont kérdés, hogy mi történt másnap, március 16-án? Tartott-e még a szabadság lendülete, vagy az emberek megijedtek a hirtelen kitörő érzelmektől és kijózanodtak? Következzék 1848. március 16-a krónikája a korabeli sajtóból. Elsőként a Jelenkor 1848. március 21-i számából idézzük fel a nap eseményeit betű hűen, majd az 1848. március 17-én megjelent, Csengery Antal által szerkesztett Pesti Hírlap tudósítását közöljük eredeti formában.

 

bp.jpg

 

Buda és Pest a reformkorban

 

Tovább

Éljenek a nők! - egy csokornyi Ludas Matyi nőnap után

Most, hogy a blogíró túl van a nőnapi ünneplésen és azon izgul, hogy a virágok kibírnak-e még egy-két napot, érdemes megnézni, hogyan fogadták a múlt századi újságok március 8-át. A Ludas Matyi néhol politikailag sematikus, néhol vicces, néhol bosszantó, azonban mindenképp elgondolkodtató karikatúrái felidézik, hogy mit gondoltak anno erről az ünnepről és a nőkről. Mint máskor, most is érdemes a rajzok alatti évszámokat alaposan megfigyelni. Induljon az időutazás, a jelszó: Éljenek a nők! (Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár)

031721002aa719aecfc895a08fee5d9d.png

Tovább

Nyár a télben - Őszi-téli hírcsokor az időjárásjelentéstől a költészeten át az apróhirdetésekig a múlt századokból

Most, hogy a hőérzetünk a -20 és -30 fok közelében jár, - hírekanno - blog kötelességének érzi, hogy megmutassa, hogy létezik nyár a télben. Ehhez egy kis hírcsokrot állítottunk össze, amely az időjárás hírein túl a költészet és az apróhirdetések világába viszi el a kedves olvasót, nem feledve a mottót: nyár a télben.

86967.jpg

Tél a Dunán - 1905-ben

fortepan.hu / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége

Tovább

A Nemzeti Sport és a budapesti olimpia - szerkesztői üzenet 1927-ből

A - hírekanno - blog jellegénél fogva nem a jelenkor eseményeivel vagy a napi politika híreivel foglalkozik. Azonban a régi korok hírei, és ezáltal a történelem néha különös dolgokra hívja fel a figyelmet. Az alábbiakban egy szerkesztői üzenet olvasható, amelyben a Nemzeti Sport szerkesztője egy 18 éves ifjúnak ad felvilágosítást a budapesti olimpia időpontjáról - 1927-ben.

haui_balazs_1896_athen_panathinaiko_stadion.jpg

A Panathinaiko Stadion - az 1896-os athéni olimpia egyik helyszíne 1934-ben

@ www.fortepan.hu / Haui Balázs

Tovább

Boldog új évet kívánnak a Ludas Matyi címlapjai!

Az új év alkalmából az 1945 és 1992 között megjelent Ludas Matyi című hetilap új évi címlapjai közül válogattam.

"A hírlapi szórakoztatás letéteményese volt majd' fél évszázadon át. Első és utolsó életéveit leszámítva a Ludas Matyi az ország egyedüli vicclapjaként működött, s engedelmesen ki is szolgálta a pártállami propaganda igényeit. S mellesleg jócskán hozzátette a magáét a magyar humor diadalmas aranykorához." (László Ferenc: Az élccsapat - A Ludas Matyi története 1. [1945-1956] - http://magyarnarancs.hu/konyv/az_elccsapat_-_a_ludas_matyi_tortenete_1_1945-1956-66469)

A - hírekanno blog - a szilveszter és az új év alkalmából felidéz néhány címlapot, ahol látható, hogyan köszöntette a vicclap az új évet 1946-ban, 1950-ben, 1951-ben, 1952-ben, 1954-ben, 1958-ban, 1963-ban, 1965-ben 1969-ben, 1970-ben, 1974-ben, 1976-ban, 1979-ben, 1980-ban és 1982-ben. A címlapok hol már erőszakosan politikusak, hol pedig, ahol az évszám is adná magát, politikamentesek. Persze, nem véletlenül, hiszen ez is politika volt akkoriban. Mint ahogy a 20. században olyan sok minden volt politika, amiről most már nem is gondolnánk, hogy az volt.

Tovább

Karácsonyok és karácsonyfák a Nagy Háború idejéből

A Nagy Háború karácsonyairól több visszaemlékezés is olvasható - most a korabeli ezrednaplókból ránk maradt emlékek segítségével idézzük fel a kort, az ünnepet, a reményt, az otthon utáni vágyat és a karácsonyfákat.

23879.jpg

Mozsárágyú és karácsonyfa az olasz fronton

(www.fortepan.hu / Vogl Elemér)

Tovább

Az arany-gyártó - 1888-ból - Fekete krónika rovatunk híreiből

Az arany mindig vonzotta az embereket. Kit a szépsége, kit az értéke miatt, volt, kit pedig azért, hogyan tudja zsebre vágni. Arannyal mindig az érdeklődés középpontjába lehetett és lehet kerülni, legyen az egy egyszerű érdeklődő, vagy maga a rendőrség, bár ki tudja, hogy a rendőr melyik oldalon áll. Szélhámosok egész sora próbált arannyal, vagy legalábbis annak látszó tárggyal minél nagyobb összeget kicsalni a hiszékenyek zsebéből. Így tett egy Andronik nevű „arany-ember” is 1888-ban. Története a tovább után olvasható.

 native_gold_nuggets.jpg

Aranyrögök

Tovább

A tolvajfogó por - 1894-ből - Fekete krónika rovatunk híreiből

Új sorozatot indítunk Fekete krónika címmel itt a www.hirekanno.blog.hu oldalán. Első hírünk a 19. század végére kalauzolja el az olvasót. A pedagógus pálya akkor sem csak az oktatási-nevelési munkából áll, hanem az élet nagy kihívásait is meg kell oldani, ahogy azt tette Telek János vegyész-tanár, aki tettével még a rendőrség figyelmét is felkeltette.

Gyári munkások - nem cikkünk szereplői

Tovább