A hétköznapok történelme

Hírek anno...

Ritka eset - Lefoglalás az adóhivatalban - 1903-ban

2015. augusztus 11. - Iski Szilvia

ritka_eset_1913_hivatal_pancelszekrennyel_fortepan_hu_kurutz_marton.jpg

A korabeli újságok oldalain sok különös esetről írtak. Ezek közé tartozott, hogy 1903-ban a keszthelyi adóhivatalban a végrehajtó lefoglalta a hivatal páncélszekrényét. Hogy miként esett meg ez a felettébb szokatlan eset, arról a Budapesti Hirlap számolt be február 25-én.

 

Keszthelyi tudósitónk irja: Ritka eset történt a minap a városban; Hochstädter Sándor dr. ügyvéd Hermán Lajos keszthelyi lakos képviseletében lefoglalta az adóhivatalban a Wertheim-szekrényt. Az adóhátralékosok, a kiknél már annyiszor foglaltatott a kincstár, nagy kárörömmel fogadták e hirt. A furcsa eset előzménye a következő: A zalaegerszegi pénzügyigazgatóság megbirságolt nemrég több keszthelyi háztulajdonost a házbér összegének eltitkolása miatt. Az elitéltek orvoslást kerestek a megbirságolás ellen, a többi közt Hermán Lajos is, a kire a pénzügyigazgatóság 300 korona 30 fillér birságot rótt ki s ezt az összeget be is kebeleztette a házra. Hermán fölebezett a közigazgatósági birósághoz, a mely a birságot leszállitotta 233 korona 10 fillérre. Ezt az összeget a kincstár ujra bekebeleztette. A háztulajdonos erre kérte a pénzügyigazgatóságot, hogy az első 300 korona 30 filléres birságot törültesse, a mit azonban a pénzügyigazgatóság megtagadott. Hermán ezután beperelte a kincstárt a kétszeres bekebeleztetésért. A biróság beigazoltnak látta a panaszt, s az alperes kincstárt elmarasztalta a költségekben. Mivel azonban a kincstár nem fizetett, vele is megtörtént az a kis baleset, a mi az adósokat annyiszor éri, hogy megjelent nála a végrehajtó s annak rendje és módja szerint lefoglalta a Wertheim-szekrényt.”

 

(Újsághír forrása: Budapesti Hirlap – 23. évfolyam, 55. szám – 1903. február 25. - 8. oldal

A kép forrása: www.fortepan.hu/Kurutz Márton)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hirekanno.blog.hu/api/trackback/id/tr277697810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.