A hétköznapok történelme

Hírek anno...

Még mindig kóstolják a tejfölt - 1907 augusztusában - Élelmiszerbiztonsági rovatunk híreiből

2015. szeptember 05. - Iski Szilvia

Élelmiszerbiztonsági rovatunk folytatódik és a tejfölkóstolás utálatos szokása is - 1907 augusztusában. Hogyan próbálta meggyőzni a helybeli újságíró a helybeli asszonyokat, hogy a tejfölkóstolás és a tuberkulózis milyen szoros kapcsolatba állnak egymással?

piac_1915_fortepan_hu-scmidt_albin.jpg

„Még mindig kóstolják a tejfelt. Sokszor szólaltunk fel a piacunkon divó csunya szokás ellen. A falusi-asszony behoz egy fazék tejfelt beleüt egy fa, vagy bádogkanalat s kiállitja a piacra. A fazekat ellepi a piaci légy, amely szerénytelenségéről ismeretes. A legyeket az áruló asszony időnként elhessegeti a kanállal, miközben felkeveri a fazék tartamát, hogy a liszt le ne üljön a fenékre. A szakácsnék, nagyságák és asszonyságok pedig szépen végigkóstolják a tejfelt. Megérintik nyelvükkel a kanál végét, mert ez hozzá tartozik a gazdaasszonyi alapossághoz és erényekhez. Ki gondol arra, hogy a rózsaszinü nyelvecskék néhány tuberkulózis bacillust szedhetnek össze, amelyek megfertőztethetnek egy családot. Bizony jó lenne a közönséget erről a szerfölött esztelen s izléstelen kóstolgatásról végre is leszoktatni.”

(a szöveg forrása: Keszthelyi Hirlap – 30. évfolyam, 31. szám. 1907. augusztus 4. - 3. oldal; a kép forrása: fortepan.hu/Schmidt Albin)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hirekanno.blog.hu/api/trackback/id/tr527762634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.