A hétköznapok történelme

Hírek anno...

Egy vödör pezsgő, egy mérgezés álhíre és a győzelem ötven hossza - a Festetics-lovak tündöklése és bukása - 1. rész - Fenék karrierje

2017. október 25. - Iski Szilvia

1914 januárjában a Vadász- és Verseny-Lap című újság egy körkérdést tett fel neves lótenyésztőknek, melyik lovukat tartják a legjobbnak. Az Európa-szerte ismert fenéki ménes tulajdonosa, gróf Festetics II. Tasziló így válaszolt: „Legjobb lovamnak Patience-t tartom. Különösen a gyorsasága volt az ereje és azt hiszem, hogy 1400–1600 méterre Angliában is igen jól állotta volna meg a helyét. (…) Igen jó telivérem volt Fenék is, a melyet azonban nem volt könnyü trainirozni. (…) Ugy Patience, mint Fenék erősen többi lovam fölött állottak.”

 

Sorozatunk első részében az 1880-as évek közepének egyik sztárjának, Fenéknek a karrierjét mutatjuk be. (A második részben a Kincsem utódnak tartott Patience tündöklésének és bukásának okait járjuk körbe.)

Köszönet illeti a forrást, az Arcanum Digitális Tudománytárat, ahol a korabeli újságcikkek megtalálhatók:  https://www.arcanum.hu/hu/adt/

 

A Festetics-kastély egykori úriszobája 1899-ben - az asztalon a Fenékről készült szobor

(Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.11.143)

 

Festetics Tassilo istállójának e gyöngye” – Fenék

 

Fenék 1883-ban jött világra, anyja Helene Triomphante, míg apja a híres fedezőmén, Buccaneer volt. Buccaneer ivadékai közül a leghíresebb Kisbér volt, aki 1876-ban pár hét leforgása alatt az angol Derbyt és a francia Grand Prix-t is megnyerte.

 

Fenék származási táblája (Vadász- és Verseny-Lap. 1886. május 6. 190. oldal)

 

Fenék nagy termetű mén volt, és a szakértők kételkedtek benne, hogy lábai elbírják-e a folyamatos terhelést. Már két éves korában „legelső tehetségnek” tartották, és Festetics II. Tasziló is bizakodó volt karrierjét illetőleg. Fenék 1885 májusában mutatta meg magát a versenypályán. Bécsben, a Vinea-Rennenben második lett gróf Károlyi Gyula Kegyura mögött. Augusztusban fordult a helyzet, a kétévesek nagy versenyében, Baden-Badenben, a 20 ezer márkás Zukunftspreisban Fenék ért be elsőnek Kegyur előtt, amiről hosszas beszámolót közölt többek között a magyar és európai lóversenyzést foglalkozó szaklap, a Vadász- és Verseny-Lap. Győzelme után Festetics II. Tasziló benevezte az 1886-os év legjelentősebb németországi versenyeire.

 

1886-ban Fenék hazai pályán gyarapította tovább győzelmei számát. A Trial-Stakes versenyét kihagyta, ám májusban a Nemzeti-Hazafi díjon 1600 méteren aratott diadalt. Ezen a budapesti tavaszi lóverseny-sorozaton nemcsak Fenék ért el sikert és nem maradhatott el a jutalom sem.

 

„Festetics Tassilo gróf ur az ez idei budapesti tavaszi lóversenyeken már ez ideig is szép babért nyert. Ugyanis május  2-iki versenyen „Fenék”-jével, a máj. 5-én „Occident”-jével a Batthyányi-féle 200 aranyat, a május 6-ikin pedig „Hildá”-jával 10,000 frankot nyert. Mint a Pesti Hirlap irja, a gróf meg is itatta nyertes lovait a vederből - pezsgővel.”

(Keszthelyi Hirlap. 1886. május 9. 2. oldal)

 

A május 23-án megtartott osztrák Derbyn Fenék számított a legesélyesebbnek. A lóversenyek szerelmesei várták a róla szóló híreket. A Derby előtt az újságok szenzációként tálalták, hogy a lovat megmérgezték!

 

„Megmérgezett versenyló. Bécsből táviratozza egyik tudósitónk ma este: Óriási szenzációt keltett ma egyik lap ama hire, hogy a holnapi bécsi Derby favoritját, Festetics Tasziló „Fenék” nevü lovát a Festetics-féle istálló és Batthyány Elemér gróf több paripájával együtt, a melyek ez istállóban vannak, megmérgezték. A „Fenék” lóra máris rengeteg fogadások történtek; Festetics Tasziló gróf egymaga több mint 150,000 forinttal van érdekelve. Ha a mérgezés hire igaz, e sok fogadás mind elvész. Azt is beszélték, hogy a mérgezés gonosz nyerészkedő szándékból történt. Legbiztosabb forrásból értesithetem önöket, hogy az egész hír valótlan. Az összes Festetics és Batthyány-féle lovak kitünő kondicióoban [kondícióban] vannak, legkivált „Fenék”. A ma tartott próbafutáson „Fenék”, nyergében Busby jockeyvel, briliánsul vágtatott végig a Derby-pályán. ... A helyi jockey-klubban nagy a fölháborodás. Batthyány Elemér gróf trainerje C. Waugh azt mondta, hogy ő semmi gyanusat nem vett észre az istállóban. az egész hirt nyilván azért terjesztették, hogy a holnapi versenyen a „Fenék” chanceait megingassák.”

(Budapesti Hírlap. 1886. május 23. 6. oldal)

  

Fenék Bécsben igazolta jó formáját, több lóhosszal nyerte meg a díjat. A közönség mind a lovat, mind Festetics II. Taszilót nagy ünneplésben részesítette. A ló diadalmenete tovább folytatódott. Bécs után Berlin következett.


Június 5-én futották Berlinben a 2800 méter hosszúságú Union versenyt. A verseny minden várakozást felülmúlt, ám lássuk a korabeli beszámolót, amelyben már „második Kincsemként” említették a keszthelyi gróf lovát:

„A második Kincsem. A leghiresebb magyar kónak ugy látszik, akadt utódja. Csak nemrég járta be az egész sport-világot e hir, hogy Festetich Tasziló gróf „Fenék” nevü csődöre a freudenaui versenyeken megnyerte az osztrák Derby-t s szerzett gazdájának ezzel az egyetlen futásával másfél milliót. Most meg Berlinből jelentik „Fenék” egy ujabb nagy győzelmét. Az Unio-versenyben [helyesen: Union-versenyben] (10.000 márka dij), mely az osztrák derby-vel egyenlő jelentőségű, ismét „Fenék” érkezett be elsőnek 50 hoszszal a graditzi porosz királyi ménes csődöre „Potrimpos” ellenében.”

(Budapesti Hírlap. 1886. június 7. 5. oldal)

  

Fenék azonban nemcsak a grófi családnak okozott örömet.

„Gr. Festetics Tassilo, kinek Fenék-je a bécsi Derby-t megnyerte, ezen alkalomból 1000 frtot adott Bécs város szegényeinek, valamint nagy összeget a keszthelyi szegényeknek is, azonkivül a Freudenauban résztvett jockeykat idomárja által a  „Hotel Imperial”-ban megvendégelteté."

(Vadász- és Verseny-Lap. 1886. június 5. 232. oldal)

 

Fenék volt a korszak egyetlen lova, amely a baden-badeni Zukunftspreist, az osztrák Derbyt és a berlini Uniont is megnyerte. Pályafutása addigi sikerei nagy reményekre jogosították, azonban sokan aggódtak a ló egészségéért.  Sajnos nekik lett igazuk. A ló lábai nem bírták a sorozatos terheléseket, így pályafutása alatt elért 4 győzelmével fejezte be karrierjét. Apamén lett, ivadékai közül Dornröschen hozott sikert a Festetics-ménesnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://hirekanno.blog.hu/api/trackback/id/tr3312993540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.