A hétköznapok történelme

Hírek anno...

"Kánikulában kevesebbet bír el az ember gyomra" - Nyári receptek a konyhából a múlt század harmincas éveiből

2018. június 29. - Iski Szilvia

"A könnyű, gyorsan készülő nyári ételek nemcsak a szakácsnőnek jelentenek örömet, hanem azoknak is, akik megeszik." - kezdődik az Új Idők egyik 1938 júliusi számában  a nyári ételek receptjeit bemutató cikk. Majd így folytatódik: "Kánikulában kevesebbet bír el az ember gyomra, viszont a nyári sportok, az úszás, evezés jó étvágyat csinálnak."

Ennek szellemében nézzük meg, hogy milyen recepteket kínáltak nyolcvan évvel ezelőtt, 1938-ban a forró nyári napokra, néhány ötlet most is megvalósítható. Merüljünk el a fagylaltok, könnyű levesek, tészták világában. Jó olvasást és étvágyat kívánunk!

Ezúttal is köszönet illeti az Arcanum Digitális Tudománytárat, ahol ezek a korabeli újságcikkek is megtalálhatóak:  https://www.arcanum.hu/hu/adt/

 

csuda_finom_ez_a_fagylalt.jpg

Csoda finom ez a fagylalt!

Tolnai Világlapja. 40. évfolyam, 27. szám. (1938. június 29.) 1. oldal

Elsőként nézzünk egy heti étlapot, amelyben ebédre és vacsorára is kaphatunk ötleteket.

ujsag_1938_06_26_14-142_44_p_heti_etrend.jpg

Ujság. 14. évfolyam, 142. szám. (1938. június 26.) 44. oldal

Az étrendet Kovácsics Mátyás állította össze, aki a Polgári Konyha rovatot vezette a lapban és akit az Ujság a következőképpen mutatott be:

ujsag_1938_polgari_konyha.jpg

Kovácsics Mihály neve már az 1910-es évek elején szerepelt a lapban, amikor magas kitüntetést kapott szakácsművészetéért a szerb királytól.

ujsag_1911_04_27_9-99_9_p_kituntetes.jpg

Ujság. 9. évfolyam, 99. szám. (1911. április 27.) 9. oldal

De térjünk vissza a könnyű nyári receptekhez. A következőkben Kovácsics Mátyás a következő ételek, italokat és finomságokat ajánlja a kánikulai napokra.

ujsag_1938_06_19_14-36_44_p_1.jpg

ujsag_1938_06_19_14-36_44_p_2.jpg

ujsag_1938_06_19_14-36_44_p_3.jpg

ujsag_1938_06_19_14-36_44_p_4.jpg

Ujság. 14. évfolyam, 36. szám. (1938. június 19.) 44. oldal

A bejegyzés elején olvasható étlap egyik fogásának receptje és persze sok-sok fagylalt következik még.

ujsag_1938_06_26_14-142_44_p_hideg_eroleves.jpg

 

ujsag_1938_06_26_14-142_44_p_gyumolcsfagylaltok_1.jpg

ujsag_1938_06_26_14-142_44_p_gyumolcsfagylaltok_2.jpg

Ujság. 14. évfolyam, 142. szám. (1938. június 26.) 44. oldal

Ha már kánikula van, megengedhetünk magunknak egy kis különlegességet - itt kettőt is kínálunk!

ujsag_1938_07_17_14-159_36_p_kanikulai_finomsagok.jpg

Ujság. 14. évfolyam, 159. szám.(1938. július 17.) 36. oldal

 

Persze nemcsak a napilapok, hanem irodalmi, művészeti folyóiratok is foglalkoztak a nyári étrenddel. Az Új Idők című lap, amely fejléce szerint szépirodalmi, művészeti, képes hetilap és kritika szemle volt a maga korában, szintén tanácsot adott a nyári ételekről, italokról és egyéb finomságokról.

uj_idok_1938_07_3_44_27_3_p_1.jpg

uj_idok_1938_07_3_44_27_3_p_2.jpg

Új Idők. 44. évfolyam, 27. szám. (1938. július 3.) 36. oldal

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hirekanno.blog.hu/api/trackback/id/tr2214068771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fuszujka 2018.06.30. 10:49:57

Érdekes volt, köszönjük!

Korunk egyik legnagyobb gondolkodója · http://magiavali.blog.hu 2018.06.30. 14:27:10

Recept 100 év múlva. Vegyük elő az ételtablettákat, tetszés szerint adjuk hozzá az ízfokozót és tegyük be a gépbe. Ahogy kész, azt azonnal érezni fogjuk a szintetikus hús illatából.