A hétköznapok történelme

Hírek anno...

Egy, kettő, három és négy házasság krónikája, avagy válás olasz módra a 20. században- Clara Agnelli és férjei házasságai

2018. július 16. - Iski Szilvia

A házasságok az égben köttetnek, tartja a mondás, ám az még pontosabb, hogy évszázadokig nagyon körültekintően, gazdasági, politikai vagy éppen társadalmi megfontolásokból. A szerelem ritkán játszott benne szerepet, a lányszöktetés és a szerelmesek sanyarú sorsa nem egy irodalmi alkotásnak volt a témája. A rendelt házasságok a mai napig a világ számos országában okoznak tragédiákat. Egy múlt század közepi történetfüzér következik Olaszországból, ahol a szerelem végül győzni fog, háttérben az olasz politikai élet változásaival, törvényekkel és népszavazással - Clara Agnelli, a FIAT alapító Giovanni Agnelli unokájának és férjeinek - Tassilo Fürstenbergnek és Giovanni Nuvolettinek - történetei alapján.

A korabeli magyar nyelvű újságcikkekért ezúttal is köszönetet mondok az az Arcanum Digitális Tudománytárnak. Külön köszönet illeti Dely Gabriella olasz nyelvtanárt az olasz nyelvű cikkek szakszerű fordítását végezte, amiket fel tudtam használni a történet megírásához.

14698042885719.jpg

1. kép: Clara Agnelli az 1950-as években

Mielőtt rátérnék Clara Agnelli házasságaira és élete szerelmére, egy kis kitérővel kezdeném, hogy miként született meg ez a bejegyzés. A  Helikon Kastély Festeticsek és Keszthely fényben és árnyékban című városi sétái során a sok remek társaság gyűlik össze Keszthelyen, akik a Festetics család nyolc generációjának hétköznapjaival ismerkedhetnek meg. A sétákon az alaptörténeteken kívül számtalan más történet is szóba kerül. A most véget ért labdarúgó-világbajnokság kapcsán megemlítettem, hogy a legjobb négy közé került országokkal milyen kapcsolatban álltak a Festetics család tagjai, valamint három lépésben összekötöttem Cristiano Ronaldot a hercegi családdal. Röviden: Ronaldo a Juventus játékosa lett. A Juventus sok szálon kötődik az Agnelli családhoz és a Giovanni Agnelli által alapított FIAT-hoz. Festetics II. Tasziló unokája, Tassilo Fürstenberg herceg 1938-ban vette feleségül Giovanni unokáját, Clarát. A séta résztvevői a történet után kérdezték, hogy mi lett azután. Annyit tudtam akkor, szombaton mondani, hogy az 1970-es évek közepén mindketten újraházasodtak, tehát előtte elváltak. Viszont a társaság tagjai ezzel nem elégedtek meg, így ígéretet tettem, hogy a kastély Facebook-oldalán röviden leírom Clara és Tassilo történetét. Majd anyaggyűjtésbe kezdtem, és rájöttem, hogy a történet sokkal nagyobb helyet érdemelne, mint egy közösségi oldalra szánt bejegyzés. Így került ide, a blogra Clara, Tassilo és Giovanni története, amiért köszönet illeti a július 14-i Festetics-séta résztvevőit.

Clara Agnelli és Tassilo Fürstenberg családja

Történetünk főszereplői közül először Clara Agnellit mutattom be. Clara 1920. április 7-én született Edoardo Agnelli és Virginia Bourbon del Monte hercegnő első gyermekeként. A házasságban még 6 gyermek született, Giovanni, Susanna, Maria Sole, Cristiana, Giorgio és Umberto.

young_gianni_agnelli_with_his_mother_virginia_and_his_brothers.jpg

2 kép: Virginia hercegnő gyermekeivel. A képen balról a második Clara.

A bejegyzésnek nem célja bemutatni az Agnelli család teljes történetét, ám néhány érdekesség. Az édesapa, Edoardo 1935-ben egy balesetben elhuny. Legidősebb fia, Giovanni, vagy ahogy mindenki megismerte Gianni veszi majd át nagyapjától a FIAT vezetését. Giannit L'Avvocato - az Ügyvéd - néven hívta majd mindenki és fontos szereplője lesz Clara történetének. Érdekességképpen megemlíthető még, hogy Clara legidősebb húga, Susanna a politikai pályát választotta, és 1995 januárja és 1996 májusa között az Olasz Köztársaság külügyminisztere volt.

Clara 15 éves volt, amikor elvesztette az édesapját.  Két évvel később, 1937-ben ismerte meg leendő férjét, Tassilo Fürstenberg herceget. Tassilo Fürstenberg herceg, teljes nevén Tassilo Egon Maria Karl Georg Leo von Fürstenberg Festetics II. Tasziló magyar gróf és Mary Hamilton skót hercegnő unokája, Festetics May grófnő és Karl von Fürstenberg fia 1903-ban született Brüsszelben. (Édesapja Brüsszelben tartózkodott külügyi szolgálatban.) Születéséről, mivel a keszthelyi főúr, Festetics II. Tasziló első unokájáról volt szó, említést tett a helyi újság.

Festetics Tassilo gróf - nagyapa. Herceg Fürstenberg Károlynál, Festetics Tassilo gróf vejénél, örvendetes családi esemény állott be. A hercegasszony egészséges fiu-gyermekkel örvendeztette meg férjét.

Keszthelyi Hírlap. 26. évfolyam, 24. szám. 1903. június 14. 3. oldal

Tassilo Fürstenberg ősei között a Festetics család keszthelyi ágának tagjain - például Európa első mezőgazdasági intézményét alapító Festetics I. Györgyön - kívül megtalálható több magas rangú európai arisztokrata család. Példaként két nevet említenék meg: ükszülei Károly Lajos Frigyes badeni uralkodó és Stéphanie de Beauharnais hercegnő, aki I. Napóleon francia császárnak volt a fogadott lánya.

Tassilo az 1920-as években szerencsét próbált az Egyesült Államokban, ám nem jöttek be a várakozásai, többek között az 1929. október 24-i "fekete pénteknek"köszönhetően, amikor összedőlt a New York-i tőzsde. A herceg - a családi hagyománynak megfelelően - imádott vadászni. Hazatérte után családi birtokán, az ausztriai Stroblban minden igénynek megfelelő vadászbirtokot tartott fenn. Vadászatairól szívesen adott hírt a korabeli újságokban, a korszak vadászlapja, a Nimród képes beszámolóban mutatta be egyik afrikai vadászatát. Tassilo a vadászbirtoka mellett több cég igazgatótanácsában is helyet foglalt, 1943-ig az Erdélyi Magyar-Olasz Ásványolajipar Részvénytársaság, míg 1946-ig a Fiat Automobilok Eladási Részvénytársaság igazgatósági tagja volt.

nimrod_1934.jpg

Nimród. 22. évfolyam, 1. szám. (1934. január 1.) 5. oldal

Clara és Tassilo házassága

1938. október 19-én Torinóban fényes keretek között kötött házasságot a 18 éves Clara és a 35 éves Tassilo. Az esküvőn részt vettek a Fürstenberg és Agnelli család tagjai, a hírről több magyar lap is tudósított.

2007bmh.jpg

3. kép: Clara és Tassilo esküvője 1938-ban

(a képen balról jobbra: Gianni, Susanna, Clara, Tassilo és Tassilo szülei, Festetics May és Karl Fürstenberg)

Esküvő a hercegi családban. Herceg Fürstenberg Tasziló, herceg Fürstenberg Károly és Festetics Mary fia, herceg Festetics György unokaöccse, Turinban oltár elé vezette Clara Agnellyt, az olasz Fiát-müvek alapitó-tulajdonosának leányát. A fiatal hercegné édesanyja Bourbon hercegnő volt.

Keszthely Hírlap. 49. évfolyam, 48. szám. (1938. november 27.) 4. oldal

Megjegyzés: Clara nem a lánya, hanem az unokája volt a FIAT-alapító Giovanni Agnellinek.

 Agnelli olasz szenátor unokáját feleségül vette Fürstenberg Tasziló herceg. Rómából jelentik: Fényes esküvő volt a minap a torinói érseki kápolnában. Agnelli szenátornak, a Fiat-gyár elnökének unokája, Clara Giovanna Agnelli esküdött örök hűséget Fürstenberg Tasziló hercegnek. Az esketési szertartást Fossati bíboros, torinói érsek végezte. A menyasszony tanúja nagyatyja, a vőlegényé pedig gróf Festetics domonkos országgyűlési képviselő volt.

Pesti Napló. 89. évfolyam, 243. szám. (1938. november 22.) 11. oldal

Esküdött örök hűséget, így szól a hír. Mielőtt azonban tovább mennénk,  egy kis történelmi háttérrel szolgálunk.

Holtodiglan - a házasság, a válás és a házasságtörés  a 20. századi Olaszországban

1961-ben készült Marcello Mastroianni főszereplésével a Válás olasz módra című film, amely egy férfi küzdelmét mutatja be, hogyan sikerül otthagynia a csúnya feleségét és elvennie szép fiatal szerelmét. A film elkészültekor Olaszországban a törvény nem tette lehetővé, hogy törvényes úton elváljanak egymástól a házastársak. A 19. század végétől tilos volt válni, és Olaszországban az amúgy is erős katolikus egyház és az ehhez köthető politikai erők nem is voltak hajlandók a válás ügyével foglalkozni. Sőt, a házasságtörés bűncselekménynek számított.

Ebben az időben az olasz családjogi törvények között szerepelt a "matrimonio riparatore", azaz helyreállító házasság. Abban az esetben, amikor egy nőt megerőszakoltak, családja és tisztessége védelme érdekében házasságba kényszerítették a megerőszakolójával. Ezt azért tették, mert a nemi erőszakot nem ember ellen, hanem erkölcs elleni véteknek minősítették, és a házassággal ezt a vétket el lehetett törölni. Ez a törvény számtalan tragédiát okozott, ám voltak bátor nők, akik ellenálltak, dacolva közösségük megvetésével. Az ő történetük egy külön bejegyzést érdemel, amely hamarosan jön itt a blogon.

Az 1960-as évek végére az olasz belpolitikai nagy változásokon ment keresztül. Az évtized végére lelassult az addigi gyors fejlődés üteme, a sztrájkok és tüntetések miatt több változás történt a törvénykezésben. Elsősorban a munkavállalók jogait megerősítő törvények születtek, valamint az új önkormányzati és a népszavazási rendszer bevezetése volt nagy előrelépés. 1970 decemberében az olasz parlament elfogadta válásról szóló törvényt. A törvény csak akkor tette lehetővé a házasság felbontásának jogi eszközét, ha a felek öt évig különéltek. A római katolikus egyház és a vele politikai kapcsolatban lévő kereszténydemokraták az új fegyverrel, a népszavazás eszközével próbáltak a válás ellen küzdeni. Olaszországban 1974. május 12-13-án tartották a referendumot a kérdésről. A szavazók 59 %-a nem helyeselte a válást lehetővé tevő törvény eltörlését. Azóta többször módosították egyes rendelkezéseit, azonban az olaszok továbbra is élhetnek a házasság felbontásának jogával.

Letartóztatás a velencei repülőtéren - házasságtörésért

Carla és Tassilo házasságából három gyermek született. 1940-ben született az első gyermek Virginia, akit az olaszok Ira néven ismertek meg. Ira színésznőként is dolgozott, filmes adatlapja szerint 1967-ben Irina Juszupova hercegnőt játszotta el Robert Hossein Raszputyinról szóló filmjében. Aztán két fia született, 1946-ban Eduard Egon, majd négy évvel később Sebastian. Sebastian bankár lett, Egon pedig divattervező, akár csak első felsége, Diane, aki még most is egyike a legnagyobbaknak.

egon_sebastian_and_ira_von_furstenberg_1955.jpg

4. kép: Clara és Tassilo gyermekei - Ira, Egon és Sebastian 1955-ben

article-2352895-1a9c1aa5000005dc-400_634x917.jpg

5. kép: Egon és Diane Fürstenberg az 1970-es években 

A házasság nem volt boldog. Hiába a három gyerek és a gondtalannak mondott élet, Clara és Tassilo közé megérkezett a harmadik Giovanni Nuvoletti személyében. Clara Giovannit már házassága előttről, kamaszkorából ismerte. Amikor 96 éves korában, 2016-ban Clara elhunyt, több olasz újság - köztük a La Stampa is -  felelevenítette ezt a történetet is.

Az 1950-es évek elején járunk, amikor Clara és Giovanni a törvényt megszegve viszonyt folytatott egymással. A legkisebb gyermek, Sebastian még járókában volt, amikor édesanyja szerelmével elszökött. Giovanniról el kell mondani, hogy szintén házas volt és egy kislány édesapja. A szerelmesek repülőgéppel mentek Velencébe, ahol már vártak rájuk a Tessara reptéren és letartóztatták őket házasságtörés címén. El lehet képzelni még ma is, hogy milyen nagy botrány volt ez abban a korban, abban az országban. Clara családjáé volt a FIAT, az országot a kereszténydemokraták és a katolikus egyház határozta meg. Gianni, Clara testvére (akit az olaszok L'Avvocato-nak, Ügyvédnek hívtak) minden igyekezetét latba vetette, hogy nővérét, ahogy a La Stampa írta: "visszaterelje a helyes útra".

large_agneg039_1-kukf-u10801333636951c7f-1024x576_lastampa_it.JPG

6. kép: A két testvér - Gianni és Clara Agnelli

Gianni egyik alkalommal Svájcig követte Clarát és Giovannit. Clara később így mesélte el: "El kellett szöknünk, lányszöktetés volt, ahogy azt Szicíliában nevezik. Ezt gyakran követték el a szerelmes fiatalok, akiknek a házasságát családjaik ellenezték, hogy ezzel kész tények elé állítsák őket, és legalább elhitessék, hogy házaséletet éltek, ezért a tisztesség megköveteli, hogy házasságot kössenek. A fivérem Arosaban csípett el bennünket, a Graubünden kantonban. Nuvoletti hirtelen maga előtt találta a szálloda halljában: azért jött, hogy hazavigyen. Ugyanolyan zakót, ugyanolyan nyakkendőt, ugyanolyan inget viseltek. - Gianni - mondta neki Giovanni -, most talán veszekedni fogunk, de előbb árulj el valamit: láttad magad a tükörben? A fivérem azt felelte: "Még a felöltőm is olyan, mint a tiéd."

Ez a találkozó volt, amely a fegyverszünet kezdetét jelentette Gianni Agnelli és Giovanni Nuvotelli között, amely előtte nem nélkülözte a hangos szóváltásokat, sőt a pofonokat sem. Giovanni egyébként a művészvilágban forgott, 1969-ben Alberto Sordi oldalán Azzarini professzort alakította a Prof. Dr. Guido Tersilli című filmben. Gianni végül is elfogadta nővére választását.

Arra vonatkozólag, hogy Tassilo Fürstenberg hogyan élte át felesége hűtlenségét és házasságuk tönkremenetelét, nem találtam adatot, ám azt hiszem, el lehet képzelni.


b13566655t13566660.jpg

7. kép: Tassilo Fürstenberg

Válások és újabb házasságok

Olaszországban az 1974-es népszavazás után törvényes lett a válás. Clara és Giovanni is elvált. Ezután Clara és Giovanni 1974-ben polgári, majd 1989-ben, már Tassilo halála után egyházi esküvőt kötöttek. Giovanni egyébként íróként és színészként dolgozott. 2008-ban hunyt el. Clarát 8 évvel később, 2016-ban 96 éves korában érte a halál.


clara3.jpg

8. kép: Clara Giovanni Nuvotellivel, a második férjével

Clara 1990 után többször megfordult Magyarországon is, főként jótékonysági eseményeken. Több bálnak volt a védnöke, amelyekről a korabeli magyar lapok - ha csak röviden is, de - beszámoltak.

balok_balja.jpg

Kurir. 5. évfolyam, 255. szám. (1994. július 17.) 6. oldal

A válás után Tassilo is megnősült. Második felesége egy texasi olajmágnás lánya volt, Cecil Amelia Blaffer, vagy ahogy nevezték Titti Blaffer. Ám ne gondoljunk időskori romantikára. Az amerikai örökösnő egy európai arisztokrata rangra vágyott és jelentős összegű díj fejében összeházasodtak. A nyolcvanas évek közepén megjelent  a sajtóban egy hír, hogy a tartásdíjat a feleség sokallja és felére csökkentené, ami Tassilo - érthető módon - szomorúsággal töltötte el és ennek hangot is adott. Ám 80 éves korában még mulatni is tudott.

"Tassilo von Fürstenberg. A 82 éves nyugatnémet heceg úton-útfélén szidja feleségét. A nagypolgári származású Titti Hudson Asszony (59 éves) a houstoni (USA, Texas állam) olajmilliomosnő újabban ellenségesen viselkedik vele. Pedig annak idején, amikor megkörnyékezte a herceget, Tassilo úr még így vélekedett: "Tittit nem tartom ellenszenvesnek, de semmi kedvem, hogy megházasodjom vele." Aztán mégis beadta a derekát, mivel a gazdag hölgy tetemes havi járadékot ígért neki, ha egybekelésükkel nemesi rangra emeli őt. Ez döntő érv volt. De ahogy teltek az évek, az olajmilliomosnő címkórsága egyre lanyhult. Míg nemrég úgy döntött, hogy 12 év után megkurtítja kékvérű férje járandóságát. A tíz évvelk ezelőtt kialkudott összeget (a számról mindketten hallgatnak) csaknem a felére csökkentette. "Ez felháborító - mondja Tassilo herceg. - Azért mert megöregedtem, ezt nem érdemlem meg."

Szabad Föld. 42. évfolyam, 12. szám. (1986. március 22.) 24. oldal

 tassilo_80.jpg

Amerikai Magyar Népszava. 84. évfolyam, 45. szám. (1983. november 11.) 13. oldal

Tassilo 1989-ben hunyt el Stroblban, a Fürstenbergek ősi lakhelyén. (Több internetes oldalon pontatlanul 1987 jelenik meg halála éveként.)

 

A képek forrásai:

1. kép:  http://www.newyorksocialdiary.com/social-diary/2016/claras-life

2. kép: https://en.wikipedia.org/wiki/Virginia_Bourbon_del_Monte  

3. kép: tinypic.com/view.php?pic=2007bmh&s=9#.W00GUfZuJjo

4. kép: www.newyorksocialdiary.com/social-diary/2016/claras-life

5. kép: http://www.newyorksocialdiary.com/social-diary/2016/claras-life

6. kép: www.lastampa.it/2016/07/20/italia/laddio-a-clara-agnelli-primogenita-della-dinastia-PQGDXhdYOezY72FjoAsJoO/pagina.html

7. kép: www.newyorksocialdiary.com/social-diary/2016/claras-life

8. kép: www.newyorksocialdiary.com/social-diary/2016/claras-life 

 

Felhasznált irodalom és internetes források:

www.lastampa.it/2016/07/20/italia/laddio-a-clara-agnelli-primogenita-della-dinastia-PQGDXhdYOezY72FjoAsJoO/pagina.html

www.ilsussidiario.net/News/Cronaca/2016/7/20/CLARA-AGNELLI-morta-a-96-anni-la-sorella-dell-avvocato-Gianni-Oggi-20-luglio-2016-/715708/

www.newyorksocialdiary.com/social-diary/2016/claras-life

https://it.wikipedia.org/wiki/Tassilo_F%C3%BCrstenberg

Ira von Fürstenberg filmes adatlapja: https://www.imdb.com/name/nm0902281/

Egon von Fürstenberg: http://www.egonvonfurstenberg.com/ita/home.asp

https://it.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Nuvoletti

Gianni Agnelli: http://avvocato.giovanniagnelli.it/en/famiglia.html

https://alchetron.com/Ira-von-F%C3%BCrstenberg/             

Olasz történelem:

https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_520_a_20_szazad_egytort_1/ch07s04.html

https://mult-kor.hu/cikk.php?id=11713 

A bejegyzés trackback címe:

https://hirekanno.blog.hu/api/trackback/id/tr9714115521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.07.17. 15:51:58

Húhhh, ez nem kis olvasmány, de annál jobb, klassz volt elolvasni, köszi.

lüke 2018.07.17. 19:16:06

https://it.m.wikipedia.org/wiki/Ira_von_Fürstenberg
aki kimaradt, s ő is,
akit minden sí versenyen látunk
de.m.wikipedia.org/wiki/Hubertus_von_Hohenlohe
s egy beházasodott
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Diane_von_Fürstenberg
mind híres!

Iski Szilvia 2018.07.17. 19:21:30

@lüke: Egyelőre csak említés szintén kerültek be Clara gyerekei a posztba, ám ők is megérnének külön bejegyzést, különösen Ira, aki már 15 évesen férjhez ment és 20 évesen már két gyerekkel a háta mögött el is vált. Hubertus, Ira fia pedig mexikói(!) síkarrierje mellett könnyűzenészként is alkotott - a youtube néhány számát őrzi is, én már belehallgattam ...
Diane Fürstenberg, ahogy a posztban utaltam rá, egyike a legnagyobbaknak a divat terén, lehet, hogy egyszer ők is jönnek majd.

lüke 2018.07.17. 19:51:13

@Iski Szilvia:
Ausztriában közismertek.Strobl is.
Nem tudtam, hogy a Festetichektől erednek.

lüke 2018.07.17. 19:59:23

@Iski Szilvia:
HH csak mexikói színekben versenyez,mert osztrákként nem csúszhat a le a hegyről
- annyi jó síelő van-..Bécsben ( is) él