A hétköznapok történelme

Hírek anno...

1918:Halottak napi megemlékezés? Betiltva!

2018. október 31. - Iski Szilvia

1918 októbere. A világháború ötödik esztendejének ezen napjaiban már minden veszni látszott. A katonák hazafelé tartottak elcsigázva és dühösen, a közbiztonság már csak a nevében ígért biztonságot. A belpolitikai helyzet napról napra változott, senki nem tudta, hogy patetikusan szólva, mit hoz a holnap. A háború és a vereség tudatának sokkja mellett dühöngött a spanyolnátha, amely több halált okozott, mint maga a véres öldöklés a frontokon. A 1918 októberének végén pedig betiltották a halottak napi megemlékezéseket. 

Az Ország-Világ, a 8 Órai Újság és a Fővárosi Közlöny idézett cikkeiért megtalálható az Arcanum Digitális Tudománytárban.

1908_halottak_npja.jpg

Halottak napja 10 évvel korábban - Ország-Világ. 1908. november 1. 869. oldal

1918 október végén a tisztifőorvosi hivatal még mindig riasztó számokat közölt a spanyolnátha járvány halálos áldozatairól, bár a számok szerintük csökkenő tendenciát mutattak. Budapesten dr. Bódy Tivadar polgármester 1918. október 25-én úgy döntött, hogy betiltja október 31. és november 3. között a temetők látogatását és mindennemű csoportosulást, nehogy a járvány újra erőre kapjon. 

A Fővárosi Közlönyben megjelent határozat egy mondatát külön kiemeljük: a tömeges összejövetelektől tartsuk távol magunkat. Ismerve ezeknek a napoknak - 1918 október vége - november eleje - a történetét, nyugodtan állíthatjuk, sokan voltak, akik nem tartották be a polgármester szigorú utasítását és az utcákon tartózkodtak. Arról nem írnak az újságok - másról viszont nagy terjedelemben -, hogy behajtották-e a büntetéseket azokon a tízezreken, akik közben megfordították a történelem kerekét.

8_orai_kep.jpg

 8_orai_tudositas.jpg

8 Órai Újság - 1918. október 27. - 4. oldal

fovarosi_kozlony_1.jpg

 fovarosi_kozlony_2.jpg

Fővárosi Közlöny. 1918. november 1. 53. szám. 2113-2114. oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://hirekanno.blog.hu/api/trackback/id/tr7814336959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.