A hétköznapok történelme

Hírek anno...

Ady 100: "A lakáshivatal legalább egy szobát özvegy Ady Endrénétől rekviráljon el." (Hírek és álhírek rovatunkból)

2019. január 27. - Iski Szilvia

1919. január 27-én, 41 éves korában elhunyt Ady Endre a modern magyar költészet egyik kiemelkedő alakja. Halálhírét a korabeli napilapok kiemelt  helyen közölték, a kormány a költőt a nemzet halottjának tekintette és gondoskodott a temetéséről. Ám nemcsak ők foglalkoztak Ady személyével, ifj. dr. Vass István ügyvéd egy kérelmet nyújtott be a budapesti lakáshivatalhoz, a lakáshiányra való tekintettel rekvirálják el a költő lakását, de legalább egy szobáját. Vagy mégsem ez történt?

Az egykori újságcikkek megtalálhatók az Arcanum Digitális Tudománytárban.

ady_endre_emlekmuzeum_3_0_1.jpg

Özvegy Ady Endréné Boncza Berta (Csinszka) és Török Károlyné Ady Endre temetése után a Veres Pálné utcai lakásban

A kép forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum - Ady Emlékmúzeum

1919. február 4-i hír: "A lakáshivatal vagy az egész lakást vagy legalább egy szobát özvegy Ady Endrétől rekviráljon el."

1919_febr_rekviralas.jpg

Magyarország. 1919. február 4. 7. oldal

A hír szárnyra kapott. Egyesek tudn vélték, hogy ifj. Vass István nemcsak kérvényt nyújtott be, hanem személyesen is beszélt Ady Endre özvegyével, Csinszkával, akinek elmondta tervét a lakással kapcsolatban.

pest_naplo_1919_febr.jpg

Pesti Napló. 1919. február 4. 5. oldal

Február 6-án megjelent ifj. dr. Vass István cáfolata: "Én nem tettem! .. Az csak a nevemmel való visszaélés aláirásom által kerülhetett oda."

1919_febr_cafolat.jpg

Magyarország. 1919. február 6. 6. oldal

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hirekanno.blog.hu/api/trackback/id/tr3014590594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.