A hétköznapok történelme

Hírek anno...

Holdutazás hattyúkkal, kacsákkal és kristályrepülőgéppel

2019. július 20. - Iski Szilvia

1969. július 20-án Neil Armstrong és Buzz Aldrin amerikai űrhajósok az emberiség történelmében először léptek idegen bolygó felszínére, ez esetben a Holdra. Ám a Holdutazás már régi vágya volt az emberiségnek, a szépirodalmi alkotások igyekeztek megfelelni ennek az álomnak. Néhány korabeli újságban megjelent cikk segtségével elevenítjük fel ezeket a történeteket - főszerepben a Hold, valamint merész férfiak, valamint többek között semmiről sem tudó hattyúk és kacsák, akik csak repülni tudnak, ám nem akárhová, hanem a Holdra!

A korabeli újságok az Arcanum Digitális Tudománytárban olvashatók.

holdutazas_kacsakkal.jpg

Holdutazás - kacsákkal (Tolnai Világlapja - 1930)

A 19. század utolsó évtizedében készült újságcikk feleleveníti, hogy az eddigi évszázadokban milyen elképzelések merültek fel abban az gyben, hogy hogyan érjük el a Holdat. Lesz itt minden hattyúktól kristályból készült repülőig.

pn_1897_1.jpg

pn_1897_2.jpg

pn_1897_3.jpg

Pesti Napló. 1897. május 1-3. oldal

A két világháború közötti időszakban már a tudományos világ is élénken foglalkozott a Holdra szállás technikai lehetőségeivel. Többen úgy vélték, hogy ez egy-két évtized alatt be is fog következni. Optimista interjú következik a korszak egyik tudósával, aki már tudja, hogy az amerikai pénz mindeképpen kell a vállalkozáshoz.

mh_1.jpg

mh_2.jpg

Magyar Hírlap. 1930. június 1. 11-12. oldal

A sok információt a múltból és a reményteli jövőből a Tolnai Új Világlexikona próbálta összefoglalni az olvasóknak. A képekkel gazdagon illusztrált lexikoncímszó mindent megpróbált, ekkoriban úgy gondolták, hogy így sikerülni fog a Holdra szállás.  Bár tudták nagyon jól a szerzők, hogy még nem tudnak mindent, ám reménykedtek "a tudomány csodatévő erejében, az emberi eme varázshatalmában, mely előbb-utóbb utat nyit majd számunkra a végtelen Kozmosz és a távoli világok ismeretlen csodái felé." Ennek egyik első, történelmi jelentőségű lépése történt meg 1969. július 20-án a Holdra szállással.

tolnai_1.jpg

tolnai_2.jpg

tolnai_3.jpg

tolnai_4.jpg

tolnai_5.jpg

tolnai_6.jpg

tolnai_7.jpg

tolnai_8.jpg

Tolnai Új Világlexikona. 9. kötet. Kob-Lak. 1927. 147-154. oldal

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hirekanno.blog.hu/api/trackback/id/tr514971682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.