A hétköznapok történelme

Hírek anno...

"Most még csak a gazdagok üzik az automobil-sportot" - Múlt század eleji négykerekű autócsodák és a pénz, amiért meg lehetett venni

Egy keszthelyi kultúrtörténeti városi séta apropóján - 5. rész

2019. augusztus 23. - Iski Szilvia

Az automobil a 19-20. század fordulóján alaposan megváltoztatta a közlekedési világot éppúgy, mint a mindennapokat. A keszthelyi Helikoni városi séták egyik témája az idén a motorizált világ és egy csendes fürdőváros találkozása a boldog békeidőkben. 15 történet mutatja be ezt a változást, ahogy az automobilok a keszthelyiek életének is részévé válnak. Ám kik engedhették meg maguknak ezeket a kezdetben furcsának tűnő ló-nem-húzta, mozdony nem-vonta kocsikat. Az alábbiakban a korabeli újságok és törvények segítségével adunk egy rövid körképet arról, hogy milyen lehetőségei voltak és milyen anyagi feltételeknek kellett megfelelnie egy leendő automobil-tulajdonosnak a 20. század elején.

A korabeli újságcikkek az Arcanum Digitális Tudománytárban találhatók.

dion.jpg

De Dion Bouton-modell 1901-ből

"Az automobil már a föld minden részében tért hódit. Drágasága miatt most még csak a gazdagok üzik az automobil-sportot" - kezdődött a Magyar Nemzet 1899. november 4-i számában egy kis írás, amely a New York-i igencsak tehetős előkelőségek feleségeinek autózási szokásait említi meg. Egyelőre még csak a gazdagok engedhetik meg maguknak az új csodát, az automobilt. 1905-ben, a II. Nemzetközi Autokiállításon a Városligetben Eszterházy Miklós gróf már jóval bizakodóbb volt, "ez már nem a nagy urak kedvtelése, nem gazdagok szeszélye, hanem egy komoly közlekedési eszköz."

1905_autokiallitas.jpg

Budapesti Hírlap. 1905. május 8. 4. oldal

És hogy milyen autócsodákat kínáltak a sebesség megszállottjainak? Néhány reklám és fénykép  a korabeli magyar lapokból:

"A legtökéletesebb és a legpazarabb automobil, melyet valaha gyártottak." - Rolls Royce

rolls_royce.jpg

A Motor. 1913. december 28. 9. oldal

 Ilyen is volt - automobil-szépségverseny. Itt az első helyezett!