A hétköznapok történelme

Hírek anno...

"Mikszáth két tányérral is szedett belőle" - Palócleves, csőben sült kecsege, töpörtyűs pogácsa és társaik a Gundel-konyhájáról

Egy keszthelyi kultúrtörténeti városi séta apropóján - 7. rész

2019. szeptember 12. - Iski Szilvia

A keszthelyi Helikoni városi séták Festetics családot bemutató sétája során számtalan hétköznapi története eleveníti fel a Balaton-parti városban lakó főnemesi család nyolc generációjának kevésbe ismert történetét. Ezek közé tartozik az 1936 februárjában Gundel Károly éttermében elfogyasztott uborkasaláta története. Ez a történet már ihletett egy blogbejegyzést (Régi korok uborkasalátái - sóval tejfellel és arzénnal), és most egy újabb következik, ami a Gundel-konyhába enged bepillantást. Korabeli cikkek alapján néhány recepttel idézzük fel Gundel Károly és édesapja, Gundel János világát. A sort a palóclevessel kezdjük, amelyből "Mikszáth két tányérral is szedett, legalábbis így emlékeznek rá.

A keszthelyi városi kultúrtörténeti séták már számos más blogbejegyzést is inspiráltak, amelyek kiegészítették az ott elhangzottakat. Ezek a következők voltak: Fenék gyors lábú lányai: Csipkerózsika (Dornröschen) és Aranygyöngy (Perle d'Or), a 20. század eleji mennyiségtani érettségi írásbeli feladatok, az egykori automobilok-csodák, a Nagy Háború szomorú humora és Clara Agnelli viharos házasságai .

A korabeli újságcikkek az Arcanum Digitális Tudománytárban találhatók. 

 800px-etlap_papir_szent_koronaval_diszitett_gundel_fejleccel.jpg

A Gundel-vendéglő étlappapírja

gundel_janos_a_budapesti_szallodasok_es_vendeglosok_ipartestuletenek_elnoke.jpg

Gundel János (1844-1915)

karoly_gundel.jpg

Gundel Károly (1883-1956)

A receptek sorát a palóclevessel kezdjük, amit Gundel János kreált a "nagy palóc", Mikszáth Kálmán tiszteletére 1892-ben, aki "két tányérral is evett belőle." A történethez annyit tennénk hozzá, hogy mindezt Gundel Károly írta meg az 1930-as években és mivel nem maradt fent az eredeti recept és Mikszáth sem említi meg sehol írásaiban, ez akár egy újabb legenda lehet a magyar konyhaművészet történetéből.

palocleves.jpg

Magyarság. 1934. szeptember 23. 12. oldal

Egy menüsor 1925-ből, a hozzávalók többek köztt disznóköröm kecsege, zsemlye és alma.

a_teritett_asztal_bableves.jpg

Mindent tudok. Az Ujság hetilapja. 1924. november 29. 8. oldal

 

Az Ujság 1927 karácsonyára igazi meglepetéssel készült olvasóinak, összeszedte a magyar konyha 100 receptjét az előételektől kezdve a sülteket át a tortákig. A beküldök között még Móra Ferencné is megtalálható. Természetesen Gundel Károlytól is olvasható néhány recept, van itt töltött tojás pizsamában és magyar polpetti is.

rakott_kelbimbo.jpg

toltott_tojas_pyjamaban.jpg

hideg_sulloszelet.jpg

sultek_rajz.jpg

sultek_borjoborda_124.jpg

magyaros_polpetti.jpg

Ujság. 1927. december 25. 121-124. oldal

A magyaros ételek sorsát a szívén viselő Gundel Károly több könyvében és hírlapi cikkében foglalkozott azzal, hogy a magyar ételek a legautentikusabb módon jelenjenek meg a terített asztalon. A következő receptekben a ponty, a töpörtyű és a majoránna is fontos szerephez jut.

magyar_konyha_nemetul.jpg

Magyarság. 1934. szeptember 23. 12. oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://hirekanno.blog.hu/api/trackback/id/tr6215066682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.