A hétköznapok történelme

Hírek anno...

"Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk" - Mennyiségtani írásbeli érettségi feladatok a boldog békeidőkből és a Nagy Háború jegyében

2018. augusztus 13. - Iski Szilvia

A keszthelyi Helikon Kastély A Festeticsek és Keszthely fényben és árnyékban című városi sétája már adott témát a blognak - Clara Agnelli viharos házasságai kapcsán - és most is ez történt. A keszthelyi arisztokrata család hétköznapi életét bemutató, 2018. augusztus 11-i városi kultúrtörténeti sétán a korabeli érettségik kapcsán felmerült, hogy a keszthelyi Premontrei Katholikus Főgimnázium mennyiségtani (algebra és geometria) érettségi írásbeli feladatai mennyire készítették fel a tanulókat az életre, mennyire próbálták a hétköznapi élet nyelvére "lefordítani" a matematikai problémákat, ösztönözve a megoldásra.

Így most egy csokornyi feladat következik 1900 és 1917 közötti időszakból. A feladatok között megtalálható az öngondoskodás kérdése, a majdani - és sohasem elkészülő - keszthelyi villamos, az 1912-ben felvett és majd 1972-ig visszafizetendő városi hitel éppúgy, mint az, hogy hogyan lehet pontosan eltalálni egy ellenséges hajót és hogyan lehet beosztani a háborúban a semmire sem elég lisztmennyiséget.

A korabeli iskolai értesítők a Hungaricana közgyűjteményi portálon találhatók.

dsc_0048.JPG

A keszthelyi Premontrei Katholikus Főgimnázium egy korabeli képeslapon (ma: Vajda János Gimnázium)

(Forrás: A szerző képeslapgyűjteménye)

Tovább

Egy színészről, akinek a szélhámos szerep állt a legjobban a való életben - Elfeledett szélhámosok nyomában - 2. rész: Hirsche Béla

Szélhámosok mindig voltak, vannak és lesznek. A régi korok szélhámosainak - megemlíthetjük a két Ignácot, Trebischet és Strasznoffot, vagy éppen Hamrák Jánost, aki eladta a Rottenbiller utcát - nevei ismerősen csengnek, ám nemcsak ők alkották e díszes társaságot. Több mint százéves újságokat lapozva, szinte nincs olyan lapszám, ahol ne olvashatnák kisebb-nagyobb stiklikről. Az ő emlékükre indul ez a sorozat, amely múltutazásként épp úgy felfogható, mint elgondolkodtató és tanulságos történetek egész soraként.

Sorozatunk első történetének szélhámosa ismeretlen volt, a mostani bejegyzés főszereplője, Hirsche Béla a színi világból érkezett, és színészi tehetsége segítségével az 1910-es évek végétől az 1930-as évekig bezárulva komoly szélhámosi karriert futott be.

Ezúttal is köszönet illeti az Arcanum Digitális Tudománytár és a Hungaricana (főként a Budapesti Fővárosi Levéltár: Fogolytörzskönyvek és –nyilvántartások - Hirsche Béla) oldalakat a korabeli újságokért, adatokért, a Fortepan oldalnak pedig a képért.

114919_mora_andras_fortepan.jpg

Vidám társaság - háttérben a váci börtön, ahol Hirsche Béla sok-sok hónapot töltött

(www.fortepan.hu / Móra Sándor)

Tovább

"Igy adja elő a történteket a Pravda" - Hírek, álhírek és a bolsevik dezinformáció 1918 nyarán a cári gyilkosságok idején

1918. július 16-áról 17-ére virradó éjszaka Jekatyeringburgban, az Ipatyev-ház pincéjében bolsevik vörös katonák agyonlőttek a cári családot szolgálóikkal együtt. A korszakkal foglalkozó történészek ma már pontosan tudják rekonstruálni azoknak a napoknak a történéseit, ám kérdés, hogy 100 évvel ezelőtt a Nagy Háború végén milyen hírek jutottak el a cári család sorsáról Oroszországon túlra. Milyen információkat adtak ki Leninék, amiket érdemes összevetni a ma már ismert tényekkel, és így kiderül, hogy milyen álhírek és szándékos dezinformáció volt a cári család legyilkolásának hátterében.

A korszak híreit - a teljesség igénye nélkül - az akkori országos napilapok szolgáltatják. Ezúttal is köszönet illeti az Arcanum Digitális Tudománytárat, ahol ezek a korabeli újságcikkek is megtalálhatóak több millió oldal társaságában.

1024px-family_in_1913_wiki.jpg

II. Miklós és családja 1913-ban, a Romanovok uralkodásának 300. évfordulóján (@ wikipedia)

Tovább

Egy, kettő, három és négy házasság krónikája, avagy válás olasz módra a 20. században- Clara Agnelli és férjei házasságai

A házasságok az égben köttetnek, tartja a mondás, ám az még pontosabb, hogy évszázadokig nagyon körültekintően, gazdasági, politikai vagy éppen társadalmi megfontolásokból. A szerelem ritkán játszott benne szerepet, a lányszöktetés és a szerelmesek sanyarú sorsa nem egy irodalmi alkotásnak volt a témája. A rendelt házasságok a mai napig a világ számos országában okoznak tragédiákat. Egy múlt század közepi történetfüzér következik Olaszországból, ahol a szerelem végül győzni fog, háttérben az olasz politikai élet változásaival, törvényekkel és népszavazással - Clara Agnelli, a FIAT alapító Giovanni Agnelli unokájának és férjeinek - Tassilo Fürstenbergnek és Giovanni Nuvolettinek - történetei alapján.

A korabeli magyar nyelvű újságcikkekért ezúttal is köszönetet mondok az az Arcanum Digitális Tudománytárnak. Külön köszönet illeti Dely Gabriella olasz nyelvtanárt az olasz nyelvű cikkek szakszerű fordítását végezte, amiket fel tudtam használni a történet megírásához.

14698042885719.jpg

1. kép: Clara Agnelli az 1950-as években

Tovább

"A mai fiatalok rövid, testhez simuló, a hátat szabadon hagyó trikóban járnak." - Fürdőruhák az elmúlt századból - 3. rész - Az 1930-as évek

A múlt század fürdőruháit bemutató képes sorozatunk az 1930-as évekhez érkezett. Ez az évtized is teli volt izgalmakkal, a fürdőruhák egyre rövidebbek és már a hát is kilátszik, és ezzel együtt erősödött az ellen oldal is az  erkölcs nevében. (Erről is szól az 1930-as évek fürdőruháit bemutató különkiadás, amely a porosz fürdőruha-háború legfontosabb eseményeit rögzítette). Most is, mint eddig, képekben és hírekben elevenítjük fel az évtized fürdőruháit és az ezeket kísérő híreket, mert "a mai fiatalok rövid, testhez simuló, a hátat szabadon hagyó trikóban járnak." (Tolnai Világlapja. 34. évfolyam, 33. szám. 1934. augusztus 8. 30. oldal)

Ezúttal is köszönet illeti az Arcanum Digitális Tudománytárat, ahol ezek a korabeli újságcikkek is megtalálhatóak:  https://www.arcanum.hu/hu/adt/

cimlap.jpg

A korszak egyik híres színésznője, Erdélyi Mici fürdőruhában

(Színházi Élet. 27. évfolyam, 27. szám. 1937. június 27. - július 3. 1. oldal) 

Tovább

"Kánikulában kevesebbet bír el az ember gyomra" - Nyári receptek a konyhából a múlt század harmincas éveiből

"A könnyű, gyorsan készülő nyári ételek nemcsak a szakácsnőnek jelentenek örömet, hanem azoknak is, akik megeszik." - kezdődik az Új Idők egyik 1938 júliusi számában  a nyári ételek receptjeit bemutató cikk. Majd így folytatódik: "Kánikulában kevesebbet bír el az ember gyomra, viszont a nyári sportok, az úszás, evezés jó étvágyat csinálnak."

Ennek szellemében nézzük meg, hogy milyen recepteket kínáltak nyolcvan évvel ezelőtt, 1938-ban a forró nyári napokra, néhány ötlet most is megvalósítható. Merüljünk el a fagylaltok, könnyű levesek, tészták világában. Jó olvasást és étvágyat kívánunk!

Ezúttal is köszönet illeti az Arcanum Digitális Tudománytárat, ahol ezek a korabeli újságcikkek is megtalálhatóak:  https://www.arcanum.hu/hu/adt/

 

csuda_finom_ez_a_fagylalt.jpg

Csoda finom ez a fagylalt!

Tolnai Világlapja. 40. évfolyam, 27. szám. (1938. június 29.) 1. oldal

Tovább

A porosz fürdőruha-háború - Fürdőruhák az elmúlt századból - Az 1930-as évek különkiadása

Nyár lévén, folytatódik tovább a 20. század fürdőruháit bemutató sorozatunk. Elérkeztünk az 1930-as évekhez, ám mielőtt komolyabban elmerülnénk ebben a korban, egy különkiadást kínálunk olvasóinknak. A politika és a divat különös találkozást az 1930-as évek elejéről, Poroszországból, arról, hogy hogyan tört ki a fürdőruha-háború a nácik hatalomra kerülésének árnyékában.

Ezúttal is köszönet illeti az Arcanum Digitális Tudománytárat, ahol ezek a korabeli újságcikkek is megtalálhatóak:  https://www.arcanum.hu/hu/adt/

1932_augusztus_10_tolnai_vilag_lapja.jpg

A hát nélküli fürdőruha 1932 augusztusából - a botrány kiváltója

(Tolnai Világ Lapja - 1932. augusztus 10. - 23. oldal)

Tovább

"A vád tanui szerint a fürdőruhás nők megbotránkoztatták a falu népét" - Fürdőruhák az elmúlt századból - 2. rész - Az 1920-as évek

Hol van az a nyár? Milyenek voltak a fürdőruhák a múlt században? - kérdeztünk nyári divat-sorozatunk első részében, amely az 1910-es évekbe repítette vissza az olvasókat, és ahol képekkel, rajzokkal és leírásokkal követhettünk nyomon a fürdőruhákat. Fő kérdéseink nem változtak, csak az időpont. A Nagy Háború után, az 1920-as években a fürdőruhák még kacérabbak lettek, megjelent a trikóanyag, amely egyre jobban rásimult a testre, ezzel is kiváltva a közerkölcs szigorú őrzőinek ítéletét. A korabeli újságok és képes magazinok egyre nagyobb terjedelemben számoltak be az egyre kevesebb anyagból készülő fürdőruhákról, dresszekről és és az ezeket követő egyre nagyobb figyelemről, rémhírekről és divatszínekről, cenzorokról és a fürdőruhák minimális hosszáról, arról, hogy mit szabad és mit tilos csinálni a fürdőruhában, valamint magánemberek és korabeli celebek, hírességek véleményeiről.

A Hírek anno ... blog fürdőruha-kalauzának második része következik, amely az 1920-as évek fürdőruháira enged bepillantást a korabeli sajtó hírei segítségével a teljesség igénye nélkül.

Ezúttal is köszönet illeti az Arcanum Digitális Tudománytárat, ahol ezek a korabeli újságcikkek is megtalálhatóak:  https://www.arcanum.hu/hu/adt/

1929_25_szinhazi_elet_156_oldal.jpg

Fürdőruha-reklám 1929-ből (Színházi Élet)

Tovább

Hol van az a nyár? Fürdőruhák az elmúlt századból - 1. rész - Az 1910-es évek divatja

Lassan itt a nyár, jön az örök kérdés: milyen fürdőruhát viseljünk a forró napokon. A Hírek anno... blog egy sorozat keretében eleveníti fel a 20. század fürdőruha divatját, rajzzal, fotókkal és szöveggel, remélve, hogy sikerül széles választékot nyújtani a különféle fürdőruha-típusokból, és ezáltal segíteni abban a dilemmában, hogy milyen fürdőruhát viseljünk a forró napokon. 

Ezúttal is köszönet illeti az Arcanum Digitális Tudománytárat, ahol ezek a korabeli újságcikkek is megtalálhatóak:  https://www.arcanum.hu/hu/adt/

3_furdoruha_tolnai_vilaglapja.jpg

Fürdőruhák 1912-ből

Tovább

Hol van az a nyár? - Keszthelyi nyarak anno - városi séta-ajánló

Lassan megérkezik a nyár és ilyenkor érdemes visszaemlékezni arra, hogy milyenek voltak a nyarak a Balaton-partján több mint 100 éve. A Helikon Kastély Keszthely Város napjára három időpontban is szervez a boldog békeidők nyarait idéző sétákat, amelyekre várjuk az érdeklődőket! Részletek a tovább után!

varosi_seta_nyar_2018_masolata.jpg

 

Tovább