A hétköznapok történelme

Hírek anno...

Szabad egy sétára? Nagy Háború 100: A háború humora

Egy keszthelyi kultúrtörténeti séta apropójára - 1. rész

2018. október 09. - Iski Szilvia

2018 őszén a Nagy Háború végének 100. évfordulójára emlékezünk. A keszthelyi Helikon Kastély ebből az alkalommal a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében egy kétrészes kultúrtörténeti sétával elevenítette és eleveníti fel az 1914 és 1918 közti évek keszthelyi történeteit. Az első séta a háborús hátországról szólt, a másodikban pedig a bűn és a gyász nyomába eredünk. 

43143864_884162268374369_2977761432600313856_n.jpg

Számtalan téma került elő a sétákon, ám sok minden kimaradt, vagy csak épp csak meg lett említve. Ennek apropóján készült és készül ez a sorozat, amelynek első részében korabeli keszthelyi és országos újságok segítségével - a teljesség igénye nélkül -  felidézzük, hogy milyen volt a háborús humor. Ezek a viccesnek és tréfásnak szánt kis történetek, rajzok nem mindig viccesek és tréfásak, inkább elgondolkodtatók és néha végtelenül szomorúak. 

Az egykori újságcikkekért ezúttal is köszönetet mondok az az Arcanum Digitális Tudománytárnak , valamint a keszthelyi Helikon Kastély Könyvtárának

1914_10_18_borsszem_janko.jpg

Borsszem Jankó. 1914. október 18. 9. oldal

Tovább

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018 - Helikon Kastély, Keszthely

Szenzációs örökségünk bemutatása - egy nyolc programból álló rendezvénysorozat

A keszthelyi Helikon Kastély idén is részt vesz a már hagyománnyá váló Múzeumok Őszi Fesztiválján. Október 6-a és 31-e között nyolc program segítségével mutatjuk be, hogy milyen örökséget, kincseket rejtenek a Helikon Kastély kiállításai. Részletek a továbbiakban olvashatók.

mof2018.jpg

Tovább

Őszi kultúrtörténeti programok a keszthelyi kastélyban - Cave, csukaladi és herbaté - Új ízek a 18 századi magyar étkezéseken (2018. szeptember 21.)

Ősszel a keszthelyi Helikon Kastély, a Festetics család egykori lakhelye számos kultúrtörténeti programnak ad helyet. Kulturális Örökség Napjai, a Múzeumok Őszi Fesztiválja és a  Festetics Kristóf halálának 250. évfordulójára emlékezve sokszínű programot ajánlunk az érdeklődőknek. Most a történelem és a gasztronómia iránt érdeklődő ínyenceknek való programot mutatok be,  a kávé, a csokoládé és a tea főszereplésével.

83225.jpg

A Festeticsek kastélya - 1899-ből (Fortepan)

Tovább

Őszi kultúrtörténeti programok a keszthelyi kastélyban - A pincétől a padlásig: a Festetics-kastély - 2018. szeptember 15-16..

Ősszel a keszthelyi Helikon Kastély, a Festetics család egykori lakhelye számos kultúrtörténeti programnak ad helyet. Szeptember 15-én és 16-án a Kulturális Örökség Napjai, majd október 1-je és november 11-e között a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében több témakörben, több korosztálynak kínál érdekességeket. Szeptemberben induló előadássorozat pedig a Festetics Kristóf halálának 250. évfordulójára emlékezve mutatja be a 18. század hétköznapjait. A továbbiakban a szeptember 15-16-i épületbejárásról lehet olvasni.

83225.jpg

A Festeticsek kastélya - 1899-ből (Fortepan)

Tovább

Régi korok uborkasalátái - sóval, tejfellel és arzénnal

A keszthelyi Helikon Kastély A Festeticsek és Keszthely fényben és árnyékban című városi sétája már több témát is adott a blognak - ilyen volt Clara Agnelli viharos házasságai és a 20. század eleji írásbeli mennyiségtani érettségi feladatok  - és most, amikor a keszthelyi arisztokrata család hétköznapjait bemutató utolsó sétára került sor augusztus 25-én az egyik történetet újabb inspirációt adott. A Festetics III. György herceg 1936 februárjában Gundel Károlynál elfogyasztott uborkasalátája okán járjuk most körbe, hogy egykor, a két világháború közti években milyen módon és ízesítéssel került uborkasaláta az asztalra. Volt, aki a sóra, volt a tejfelre esküdött, ám volt olyan is, aki úgy vélte, családi problémáit az arzénnal ízesített uborkasaláta oldja meg egy életre.

A korabeli újságokban megjelent receptek és bűnügyi tudósításokért ezúttal is köszönetet mondok az az Arcanum Digitális Tudománytárnak.

cucumis_sativus_blanco2_299-cropped.jpg

Uborka Francisco Manuel Blanco rajzán (Wikipedia)

Tovább

Házasság - nem szicíliai módra: a Franca Viola-ügy a korabeli magyar sajtóban

Franca Viola a 20. századi olasz történelem egyik legjelentősebb személye lett, mert nemet mert mondani a  házassági törvénynek egyik kegyetlen paragrafusának és az évszázados szokásoknak. "Csupán azt tette, amit a szíve diktált: volt bátorsága házasságot kötni azzal, akit szeretett. " (Népszabadság, 1969. jan. 30. - 6. oldal). Történetére történt már utalás a Clara Agnelli házasságairól szóló blogbejegyzésben, most kicsit részletesebben ismertetem a korabeli magyar újságok hírei alapján.

Az egykori újságcikkekért ezúttal is köszönetet mondok az az Arcanum Digitális Tudománytárnak. 

franca_viola_ritratto.jpg

Franca Viola - Wikipedia

Tovább

"Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk" - Mennyiségtani írásbeli érettségi feladatok a boldog békeidőkből és a Nagy Háború jegyében

A keszthelyi Helikon Kastély A Festeticsek és Keszthely fényben és árnyékban című városi sétája már adott témát a blognak - Clara Agnelli viharos házasságai kapcsán - és most is ez történt. A keszthelyi arisztokrata család hétköznapi életét bemutató, 2018. augusztus 11-i városi kultúrtörténeti sétán a korabeli érettségik kapcsán felmerült, hogy a keszthelyi Premontrei Katholikus Főgimnázium mennyiségtani (algebra és geometria) érettségi írásbeli feladatai mennyire készítették fel a tanulókat az életre, mennyire próbálták a hétköznapi élet nyelvére "lefordítani" a matematikai problémákat, ösztönözve a megoldásra.

Így most egy csokornyi feladat következik 1900 és 1917 közötti időszakból. A feladatok között megtalálható az öngondoskodás kérdése, a majdani - és sohasem elkészülő - keszthelyi villamos, az 1912-ben felvett és majd 1972-ig visszafizetendő városi hitel éppúgy, mint az, hogy hogyan lehet pontosan eltalálni egy ellenséges hajót és hogyan lehet beosztani a háborúban a semmire sem elég lisztmennyiséget.

A korabeli iskolai értesítők a Hungaricana közgyűjteményi portálon találhatók.

dsc_0048.JPG

A keszthelyi Premontrei Katholikus Főgimnázium egy korabeli képeslapon (ma: Vajda János Gimnázium)

(Forrás: A szerző képeslapgyűjteménye)

Tovább

Egy színészről, akinek a szélhámos szerep állt a legjobban a való életben - Elfeledett szélhámosok nyomában - 2. rész: Hirsche Béla

Szélhámosok mindig voltak, vannak és lesznek. A régi korok szélhámosainak - megemlíthetjük a két Ignácot, Trebischet és Strasznoffot, vagy éppen Hamrák Jánost, aki eladta a Rottenbiller utcát - nevei ismerősen csengnek, ám nemcsak ők alkották e díszes társaságot. Több mint százéves újságokat lapozva, szinte nincs olyan lapszám, ahol ne olvashatnák kisebb-nagyobb stiklikről. Az ő emlékükre indul ez a sorozat, amely múltutazásként épp úgy felfogható, mint elgondolkodtató és tanulságos történetek egész soraként.

Sorozatunk első történetének szélhámosa ismeretlen volt, a mostani bejegyzés főszereplője, Hirsche Béla a színi világból érkezett, és színészi tehetsége segítségével az 1910-es évek végétől az 1930-as évekig bezárulva komoly szélhámosi karriert futott be.

Ezúttal is köszönet illeti az Arcanum Digitális Tudománytár és a Hungaricana (főként a Budapesti Fővárosi Levéltár: Fogolytörzskönyvek és –nyilvántartások - Hirsche Béla) oldalakat a korabeli újságokért, adatokért, a Fortepan oldalnak pedig a képért.

114919_mora_andras_fortepan.jpg

Vidám társaság - háttérben a váci börtön, ahol Hirsche Béla sok-sok hónapot töltött

(www.fortepan.hu / Móra Sándor)

Tovább

"Igy adja elő a történteket a Pravda" - Hírek, álhírek és a bolsevik dezinformáció 1918 nyarán a cári gyilkosságok idején

1918. július 16-áról 17-ére virradó éjszaka Jekatyeringburgban, az Ipatyev-ház pincéjében bolsevik vörös katonák agyonlőttek a cári családot szolgálóikkal együtt. A korszakkal foglalkozó történészek ma már pontosan tudják rekonstruálni azoknak a napoknak a történéseit, ám kérdés, hogy 100 évvel ezelőtt a Nagy Háború végén milyen hírek jutottak el a cári család sorsáról Oroszországon túlra. Milyen információkat adtak ki Leninék, amiket érdemes összevetni a ma már ismert tényekkel, és így kiderül, hogy milyen álhírek és szándékos dezinformáció volt a cári család legyilkolásának hátterében.

A korszak híreit - a teljesség igénye nélkül - az akkori országos napilapok szolgáltatják. Ezúttal is köszönet illeti az Arcanum Digitális Tudománytárat, ahol ezek a korabeli újságcikkek is megtalálhatóak több millió oldal társaságában.

1024px-family_in_1913_wiki.jpg

II. Miklós és családja 1913-ban, a Romanovok uralkodásának 300. évfordulóján (@ wikipedia)

Tovább

Egy, kettő, három és négy házasság krónikája, avagy válás olasz módra a 20. században- Clara Agnelli és férjei házasságai

A házasságok az égben köttetnek, tartja a mondás, ám az még pontosabb, hogy évszázadokig nagyon körültekintően, gazdasági, politikai vagy éppen társadalmi megfontolásokból. A szerelem ritkán játszott benne szerepet, a lányszöktetés és a szerelmesek sanyarú sorsa nem egy irodalmi alkotásnak volt a témája. A rendelt házasságok a mai napig a világ számos országában okoznak tragédiákat. Egy múlt század közepi történetfüzér következik Olaszországból, ahol a szerelem végül győzni fog, háttérben az olasz politikai élet változásaival, törvényekkel és népszavazással - Clara Agnelli, a FIAT alapító Giovanni Agnelli unokájának és férjeinek - Tassilo Fürstenbergnek és Giovanni Nuvolettinek - történetei alapján.

A korabeli magyar nyelvű újságcikkekért ezúttal is köszönetet mondok az az Arcanum Digitális Tudománytárnak. Külön köszönet illeti Dely Gabriella olasz nyelvtanárt az olasz nyelvű cikkek szakszerű fordítását végezte, amiket fel tudtam használni a történet megírásához.

14698042885719.jpg

1. kép: Clara Agnelli az 1950-as években

Tovább