A hétköznapok történelme

Hírek anno...

Amikor a történelem átgázolt a húsvéton - A húsvéti piros tojás nemtörténete - 1916-1920

2019. április 22. - Iski Szilvia

A húsvéti népszokások sokszínűek és nagyon régről erednek. Barkaág, bárány, sonka, húsvéti tojások és locsolkodás - mindnek megvan a jelentése és a hagyománya. A 20. századi történelmi kataklizmák idején jó néha belebújni az ünnepi rituálékban, hogy legalább ez felejtesse el a hétköznapok gyötrelmeit. Már, amikor lehet. A Nagy Háború - amely egy idő után már sorszámot kapott és 1. lett, mert hogy követte a 2. - intézkedései között szerepelt a húsvéti tojás festésének tilalma is. Az ok nem a hagyományok eltörlésée volt, hanem az aggasztó áruhiány, az, hogy a tojás eltűnt a konyhai kínálatból.

A korabeli újságok és közlönyök világából származó újsághírek hol csak közlő formában írnak a helyzetről, hol pedig megpróbálják megmagyarázni vérmérséklet szerint a húsvéti piros tojás nemtörténetét ezekben a baljós napokban 1916 és 1920 tavasza között. 

Az egykor újságok megtalálhatók az Arcanum Digitális Tudománytár oldalain.

atykgkyxkgf.jpg

A boldog békeidők húsvéti tojásai 

(Tolnai Világlapja. 13. évf., 12. szám. 1913. március 23. 15. oldal)

Tovább

Ady 100: "A lakáshivatal legalább egy szobát özvegy Ady Endrénétől rekviráljon el." (Hírek és álhírek rovatunkból)

1919. január 27-én, 41 éves korában elhunyt Ady Endre a modern magyar költészet egyik kiemelkedő alakja. Halálhírét a korabeli napilapok kiemelt  helyen közölték, a kormány a költőt a nemzet halottjának tekintette és gondoskodott a temetéséről. Ám nemcsak ők foglalkoztak Ady személyével, ifj. dr. Vass István ügyvéd egy kérelmet nyújtott be a budapesti lakáshivatalhoz, a lakáshiányra való tekintettel rekvirálják el a költő lakását, de legalább egy szobáját. Vagy mégsem ez történt?

Az egykori újságcikkek megtalálhatók az Arcanum Digitális Tudománytárban.

ady_endre_emlekmuzeum_3_0_1.jpg

Özvegy Ady Endréné Boncza Berta (Csinszka) és Török Károlyné Ady Endre temetése után a Veres Pálné utcai lakásban

A kép forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum - Ady Emlékmúzeum

Tovább

Ételek rendje szilvesztertől vízkeresztig - menüsor 1928-1929 fordulójáról

90 éve történt hogy szilveszter ugyanúgy hétfőre esett, ahogy vízkereszt vasárnapra, mint most 2018-2019 fordulóján. Ezért a blog utánajárt annak, hogy majd száz éve mit ajánlottak az akkori kor emberének, hogy milyen ételekkel, italokkal búcsúzzanak el 1928-tól és köszöntsék 1929-et, amelyre a kilátások valószínűleg kiválóak voltak. Aztán ősszel történt, ami történt...

Következzenek hát a receptek és a mensüsorok, amelyekkel  a blog minden kedves olvasjának boldog és reményteljes 2019-et kíván. Jöjjön a kolduskenyér és a krampampuli, gesztenyefőzelék, a ropogós malacsült és társaik.

Az Pesti Napló és a Tolnai Viáglapja idézett cikkei megtalálhatók az Arcanum Digitális Tudománytárban.

buek_1929.jpg

BUÉK 1929!

Tolnai Világlapja. 31. évfolyam, 1. szám. 1929. január 2. 3. oldal

Tovább

"A pósta legnehezebb napjai" - Táviratozzon decemberben jókívánságot!

Jót kívánni másoknak - a legjobb dolog a világon. Így kezdődik - kicsit didaktikusan - a blog újabb, karácsonyi bejegyzése, mert most a karácsonyi jókívánságok ideje érkezett el. A Magyar Királyi Posta több mint száz éve  sok minden más mellett táviratok tömegével próbált megküzdeni. Főleg ünnepek táján okozott ez kisebb-nagyobb nehézséget. Az alábbiakban 1897 és 1950 közötti időkbe vetünk néhány pillantást a karácsonyi - és egyben új évi - kívánságokat rejtő táviratok kapcsán, amely kicsiben megmutatja, milyen világ is volt egykoron. És hogy milyen lesz? Nem tudható, ám ez a hétköznapok történetét bemutató blog ezzel a bejegyzéssel kíván minden kedves olvasójának kellemes karácsonyi ünnepeket! A többit pedig majd meglátjuk...

A bejegyzésben szereplő múlt századi újságok megtalálhatók az Arcanum Digitális Tudománytár oldalain, melyért köszönet és sok-sok jókívánság illeti!

1897_vasarnapi_ujsag_foposta_levelfoladasi_folyosoja.jpg

Ahonnan a táviratok elindulnak (Vasárnapi Újság. 44. évfolyam, 3. szám. 1897. január. 40. oldal)

Tovább

Karácsonyi kirakatszemle, avagy jó tanácsok "a vevőközönség vételkedvének felkeltésére"

A karácsonyi vásárlási láz nem napjaink terméke. Nehogy azt higgye a kedves Olvasó, hogy évtizedekkel ezelőtt, még a múlt század elején és közepe felé nem jelentek meg egyre nagyobb tömegek a különféle kereskedelmi egységekben megvenni minden olyan dolgot, amelyekről a reklámok azt állították, hogy kihagyhatatlan és csak ez emeli megfelelő fénybe a karácsonyi ünnepet, hiszen, ahogy olvashatták a leendő vásárlók a lapokban: "a karácsony az ajándékozás ünnepe".

Az 1930-as évek sajtóját elemezve nemcsak reklámokat, ajánlatokat olvashattak egykor a nőknek, férfiaknak és gyerekeknek szánt karácsonyi ajándékokról, hanem az újságok lapjain egyre több cikk jelent meg arról, hogyan készüljenek fel a kereskedők a karácsonyra, milyenek legyenek a kirakatok, és több jó tanács jelent meg, hogy hogyan kell felkelteni "a vevőközönség vételkedvét".

Következzék egy lapszemle a karácsonyi kirakatok szabályairól vélemények és jó tanácsok formájában, hiszen "egy jó karácsonyi kirakat sokat hozhat a kereskedőnek. Hozhat sajátmagának is egy nagyon kellemes karácsonyi ünnepet, mert ha a karácsonyi ügymenet jól sikerült, boldogan ünnepelhet maga is". 

A bejegyzésben olvasható újságok -  Az Illatszerész, a Textil-Ipar és a Drogista Szemle - idézett cikkei megtalálhatók az Arcanum Digitális Tudománytárban. 

tolnai_viaglapja_1934_12_05_babakaracsonyfa.jpg

Karácsonyi kirakatcsoda - babakarácsonyfa

Tolnai Világlapja. 34. évfolyam, 50. szám. (1934. december 5.) - 49. oldal

Tovább

Őszi keszthelyi kultúrtörténeti programok - Miképpen kellessék az egészséget őrizni és becsülni (2018. november 9.)

Ősszel a keszthelyi Helikon Kastély, a Festetics család egykori lakhelye számos kultúrtörténeti programnak ad és adott helyet. Kulturális Örökség Napjai, a Múzeumok Őszi Fesztiválja és a  Festetics Kristóf halálának 250. évfordulójára emlékezve több programra hívtuk fel a témák iránt érdeklődők figyelmét. Most a történelem és az orvostudomány iránt érdeklődőnek ajánlunk programot 2018. november 9-ére Keszthelyen, az egykori Amazon Szálló, a mai  Amazon Ház Látogatóközpont rendezvénytermében.

86465.jpg

Tovább

1918:Halottak napi megemlékezés? Betiltva!

1918 októbere. A világháború ötödik esztendejének ezen napjaiban már minden veszni látszott. A katonák hazafelé tartottak elcsigázva és dühösen, a közbiztonság már csak a nevében ígért biztonságot. A belpolitikai helyzet napról napra változott, senki nem tudta, hogy patetikusan szólva, mit hoz a holnap. A háború és a vereség tudatának sokkja mellett dühöngött a spanyolnátha, amely több halált okozott, mint maga a véres öldöklés a frontokon. A 1918 októberének végén pedig betiltották a halottak napi megemlékezéseket. 

Az Ország-Világ, a 8 Órai Újság és a Fővárosi Közlöny idézett cikkeiért megtalálható az Arcanum Digitális Tudománytárban.

1908_halottak_npja.jpg

Halottak napja 10 évvel korábban - Ország-Világ. 1908. november 1. 869. oldal

Tovább

Szabad egy sétára? Nagy Háború 100: A háború humora

Egy keszthelyi kultúrtörténeti séta apropójára - 1. rész

2018 őszén a Nagy Háború végének 100. évfordulójára emlékezünk. A keszthelyi Helikon Kastély ebből az alkalommal a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében egy kétrészes kultúrtörténeti sétával elevenítette és eleveníti fel az 1914 és 1918 közti évek keszthelyi történeteit. Az első séta a háborús hátországról szólt, a másodikban pedig a bűn és a gyász nyomába eredünk. 

43143864_884162268374369_2977761432600313856_n.jpg

Számtalan téma került elő a sétákon, ám sok minden kimaradt, vagy csak épp csak meg lett említve. Ennek apropóján készült és készül ez a sorozat, amelynek első részében korabeli keszthelyi és országos újságok segítségével - a teljesség igénye nélkül -  felidézzük, hogy milyen volt a háborús humor. Ezek a viccesnek és tréfásnak szánt kis történetek, rajzok nem mindig viccesek és tréfásak, inkább elgondolkodtatók és néha végtelenül szomorúak. 

Az egykori újságcikkekért ezúttal is köszönetet mondok az az Arcanum Digitális Tudománytárnak , valamint a keszthelyi Helikon Kastély Könyvtárának

1914_10_18_borsszem_janko.jpg

Borsszem Jankó. 1914. október 18. 9. oldal

Tovább

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018 - Helikon Kastély, Keszthely

Szenzációs örökségünk bemutatása - egy nyolc programból álló rendezvénysorozat

A keszthelyi Helikon Kastély idén is részt vesz a már hagyománnyá váló Múzeumok Őszi Fesztiválján. Október 6-a és 31-e között nyolc program segítségével mutatjuk be, hogy milyen örökséget, kincseket rejtenek a Helikon Kastély kiállításai. Részletek a továbbiakban olvashatók.

mof2018.jpg

Tovább

Őszi kultúrtörténeti programok a keszthelyi kastélyban - Cave, csukaladi és herbaté - Új ízek a 18 századi magyar étkezéseken (2018. szeptember 21.)

Ősszel a keszthelyi Helikon Kastély, a Festetics család egykori lakhelye számos kultúrtörténeti programnak ad helyet. Kulturális Örökség Napjai, a Múzeumok Őszi Fesztiválja és a  Festetics Kristóf halálának 250. évfordulójára emlékezve sokszínű programot ajánlunk az érdeklődőknek. Most a történelem és a gasztronómia iránt érdeklődő ínyenceknek való programot mutatok be,  a kávé, a csokoládé és a tea főszereplésével.

83225.jpg

A Festeticsek kastélya - 1899-ből (Fortepan)

Tovább