A hétköznapok történelme

Hírek anno...

Őszi keszthelyi kultúrtörténeti programok - Miképpen kellessék az egészséget őrizni és becsülni (2018. november 9.)

2018. november 05. - Iski Szilvia

Ősszel a keszthelyi Helikon Kastély, a Festetics család egykori lakhelye számos kultúrtörténeti programnak ad és adott helyet. Kulturális Örökség Napjai, a Múzeumok Őszi Fesztiválja és a  Festetics Kristóf halálának 250. évfordulójára emlékezve több programra hívtuk fel a témák iránt érdeklődők figyelmét. Most a történelem és az orvostudomány iránt érdeklődőnek ajánlunk programot 2018. november 9-ére Keszthelyen, az egykori Amazon Szálló, a mai  Amazon Ház Látogatóközpont rendezvénytermében.

86465.jpg

Tovább

1918:Halottak napi megemlékezés? Betiltva!

1918 októbere. A világháború ötödik esztendejének ezen napjaiban már minden veszni látszott. A katonák hazafelé tartottak elcsigázva és dühösen, a közbiztonság már csak a nevében ígért biztonságot. A belpolitikai helyzet napról napra változott, senki nem tudta, hogy patetikusan szólva, mit hoz a holnap. A háború és a vereség tudatának sokkja mellett dühöngött a spanyolnátha, amely több halált okozott, mint maga a véres öldöklés a frontokon. A 1918 októberének végén pedig betiltották a halottak napi megemlékezéseket. 

Az Ország-Világ, a 8 Órai Újság és a Fővárosi Közlöny idézett cikkeiért megtalálható az Arcanum Digitális Tudománytárban.

1908_halottak_npja.jpg

Halottak napja 10 évvel korábban - Ország-Világ. 1908. november 1. 869. oldal

Tovább

Szabad egy sétára? Nagy Háború 100: A háború humora

Egy keszthelyi kultúrtörténeti séta apropójára - 1. rész

2018 őszén a Nagy Háború végének 100. évfordulójára emlékezünk. A keszthelyi Helikon Kastély ebből az alkalommal a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében egy kétrészes kultúrtörténeti sétával elevenítette és eleveníti fel az 1914 és 1918 közti évek keszthelyi történeteit. Az első séta a háborús hátországról szólt, a másodikban pedig a bűn és a gyász nyomába eredünk. 

43143864_884162268374369_2977761432600313856_n.jpg

Számtalan téma került elő a sétákon, ám sok minden kimaradt, vagy csak épp csak meg lett említve. Ennek apropóján készült és készül ez a sorozat, amelynek első részében korabeli keszthelyi és országos újságok segítségével - a teljesség igénye nélkül -  felidézzük, hogy milyen volt a háborús humor. Ezek a viccesnek és tréfásnak szánt kis történetek, rajzok nem mindig viccesek és tréfásak, inkább elgondolkodtatók és néha végtelenül szomorúak. 

Az egykori újságcikkekért ezúttal is köszönetet mondok az az Arcanum Digitális Tudománytárnak , valamint a keszthelyi Helikon Kastély Könyvtárának

1914_10_18_borsszem_janko.jpg

Borsszem Jankó. 1914. október 18. 9. oldal

Tovább

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018 - Helikon Kastély, Keszthely

Szenzációs örökségünk bemutatása - egy nyolc programból álló rendezvénysorozat

A keszthelyi Helikon Kastély idén is részt vesz a már hagyománnyá váló Múzeumok Őszi Fesztiválján. Október 6-a és 31-e között nyolc program segítségével mutatjuk be, hogy milyen örökséget, kincseket rejtenek a Helikon Kastély kiállításai. Részletek a továbbiakban olvashatók.

mof2018.jpg

Tovább

Őszi kultúrtörténeti programok a keszthelyi kastélyban - Cave, csukaladi és herbaté - Új ízek a 18 századi magyar étkezéseken (2018. szeptember 21.)

Ősszel a keszthelyi Helikon Kastély, a Festetics család egykori lakhelye számos kultúrtörténeti programnak ad helyet. Kulturális Örökség Napjai, a Múzeumok Őszi Fesztiválja és a  Festetics Kristóf halálának 250. évfordulójára emlékezve sokszínű programot ajánlunk az érdeklődőknek. Most a történelem és a gasztronómia iránt érdeklődő ínyenceknek való programot mutatok be,  a kávé, a csokoládé és a tea főszereplésével.

83225.jpg

A Festeticsek kastélya - 1899-ből (Fortepan)

Tovább

Őszi kultúrtörténeti programok a keszthelyi kastélyban - A pincétől a padlásig: a Festetics-kastély - 2018. szeptember 15-16..

Ősszel a keszthelyi Helikon Kastély, a Festetics család egykori lakhelye számos kultúrtörténeti programnak ad helyet. Szeptember 15-én és 16-án a Kulturális Örökség Napjai, majd október 1-je és november 11-e között a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében több témakörben, több korosztálynak kínál érdekességeket. Szeptemberben induló előadássorozat pedig a Festetics Kristóf halálának 250. évfordulójára emlékezve mutatja be a 18. század hétköznapjait. A továbbiakban a szeptember 15-16-i épületbejárásról lehet olvasni.

83225.jpg

A Festeticsek kastélya - 1899-ből (Fortepan)

Tovább

Régi korok uborkasalátái - sóval, tejfellel és arzénnal

A keszthelyi Helikon Kastély A Festeticsek és Keszthely fényben és árnyékban című városi sétája már több témát is adott a blognak - ilyen volt Clara Agnelli viharos házasságai és a 20. század eleji írásbeli mennyiségtani érettségi feladatok  - és most, amikor a keszthelyi arisztokrata család hétköznapjait bemutató utolsó sétára került sor augusztus 25-én az egyik történetet újabb inspirációt adott. A Festetics III. György herceg 1936 februárjában Gundel Károlynál elfogyasztott uborkasalátája okán járjuk most körbe, hogy egykor, a két világháború közti években milyen módon és ízesítéssel került uborkasaláta az asztalra. Volt, aki a sóra, volt a tejfelre esküdött, ám volt olyan is, aki úgy vélte, családi problémáit az arzénnal ízesített uborkasaláta oldja meg egy életre.

A korabeli újságokban megjelent receptek és bűnügyi tudósításokért ezúttal is köszönetet mondok az az Arcanum Digitális Tudománytárnak.

cucumis_sativus_blanco2_299-cropped.jpg

Uborka Francisco Manuel Blanco rajzán (Wikipedia)

Tovább

Házasság - nem szicíliai módra: a Franca Viola-ügy a korabeli magyar sajtóban

Franca Viola a 20. századi olasz történelem egyik legjelentősebb személye lett, mert nemet mert mondani a  házassági törvénynek egyik kegyetlen paragrafusának és az évszázados szokásoknak. "Csupán azt tette, amit a szíve diktált: volt bátorsága házasságot kötni azzal, akit szeretett. " (Népszabadság, 1969. jan. 30. - 6. oldal). Történetére történt már utalás a Clara Agnelli házasságairól szóló blogbejegyzésben, most kicsit részletesebben ismertetem a korabeli magyar újságok hírei alapján.

Az egykori újságcikkekért ezúttal is köszönetet mondok az az Arcanum Digitális Tudománytárnak. 

franca_viola_ritratto.jpg

Franca Viola - Wikipedia

Tovább

"Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk" - Mennyiségtani írásbeli érettségi feladatok a boldog békeidőkből és a Nagy Háború jegyében

A keszthelyi Helikon Kastély A Festeticsek és Keszthely fényben és árnyékban című városi sétája már adott témát a blognak - Clara Agnelli viharos házasságai kapcsán - és most is ez történt. A keszthelyi arisztokrata család hétköznapi életét bemutató, 2018. augusztus 11-i városi kultúrtörténeti sétán a korabeli érettségik kapcsán felmerült, hogy a keszthelyi Premontrei Katholikus Főgimnázium mennyiségtani (algebra és geometria) érettségi írásbeli feladatai mennyire készítették fel a tanulókat az életre, mennyire próbálták a hétköznapi élet nyelvére "lefordítani" a matematikai problémákat, ösztönözve a megoldásra.

Így most egy csokornyi feladat következik 1900 és 1917 közötti időszakból. A feladatok között megtalálható az öngondoskodás kérdése, a majdani - és sohasem elkészülő - keszthelyi villamos, az 1912-ben felvett és majd 1972-ig visszafizetendő városi hitel éppúgy, mint az, hogy hogyan lehet pontosan eltalálni egy ellenséges hajót és hogyan lehet beosztani a háborúban a semmire sem elég lisztmennyiséget.

A korabeli iskolai értesítők a Hungaricana közgyűjteményi portálon találhatók.

dsc_0048.JPG

A keszthelyi Premontrei Katholikus Főgimnázium egy korabeli képeslapon (ma: Vajda János Gimnázium)

(Forrás: A szerző képeslapgyűjteménye)

Tovább

Egy színészről, akinek a szélhámos szerep állt a legjobban a való életben - Elfeledett szélhámosok nyomában - 2. rész: Hirsche Béla

Szélhámosok mindig voltak, vannak és lesznek. A régi korok szélhámosainak - megemlíthetjük a két Ignácot, Trebischet és Strasznoffot, vagy éppen Hamrák Jánost, aki eladta a Rottenbiller utcát - nevei ismerősen csengnek, ám nemcsak ők alkották e díszes társaságot. Több mint százéves újságokat lapozva, szinte nincs olyan lapszám, ahol ne olvashatnák kisebb-nagyobb stiklikről. Az ő emlékükre indul ez a sorozat, amely múltutazásként épp úgy felfogható, mint elgondolkodtató és tanulságos történetek egész soraként.

Sorozatunk első történetének szélhámosa ismeretlen volt, a mostani bejegyzés főszereplője, Hirsche Béla a színi világból érkezett, és színészi tehetsége segítségével az 1910-es évek végétől az 1930-as évekig bezárulva komoly szélhámosi karriert futott be.

Ezúttal is köszönet illeti az Arcanum Digitális Tudománytár és a Hungaricana (főként a Budapesti Fővárosi Levéltár: Fogolytörzskönyvek és –nyilvántartások - Hirsche Béla) oldalakat a korabeli újságokért, adatokért, a Fortepan oldalnak pedig a képért.

114919_mora_andras_fortepan.jpg

Vidám társaság - háttérben a váci börtön, ahol Hirsche Béla sok-sok hónapot töltött

(www.fortepan.hu / Móra Sándor)

Tovább